Cluj: Ponta, distins cu Crucea Transilvană şi huiduit de protestatari FOTO

Cluj: Ponta, distins cu Crucea Transilvană şi huiduit de protestatari FOTO
Premierul Victor Ponta a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie acordată de către Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Evenimentul a avut loc în cadrul slujbei religioase oficiate de IPS Andrei Andreicuţ la inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, de pe strada Coastei.

Mitropolitul Andrei l-a pupat pe Victor Ponta şi i-a mulţumit că a contribuit la ridicarea acestei clădiri.

Înfiinţată de fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, distincţia "Crucea Transilvană" răsplăteşte sprijinirea activităţilor Bisericii Ortodoxe şi ale Arhiepiscopiei Clujului, de personalităţi şi oameni de cultură.

Între cei care au primit până acum "Crucea Transilvană" se numără regele Mihai I al României, academicianul clujean Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, foştii prim-miniştri Emil Boc, Mugur Isărescu şi Radu Vasile, rectorii Andrei Marga, Marius Bojiţă, Constantin Ciuce, Vasile Astărăstoae, profesorii Oliviu Pascu, preşedintele Colegiului Medicilor, şi Vasile Puşcaş, respectiv Ioan Rus, oamenii de afaceri Horia Ciorcilă şi Ovidiu Turcu, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, sau teologul iezuit Ivan Marko Rupnik, pictor agreat de Papa Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea.

Ponta, aşteptat afară de protestatari

La ieşirea din noul sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Ponta este aşteptat de mai mulţi protestatari anti-RMGC, activişti de mediu care au protestat şi faţă de mutarea romilor de pe Coastei, la Pata Rât. Liderii locali PSD încearcă să-l scoată pe premier pe uşa din spate a imobilului pentru a preveni posibile incidente.

În urmă cu trei ani, autoritățile locale din Cluj-Napoca au evacuat forțat circa 300 de persoane, majoritatea de etnie romă, din zona centrală a orașului, de pe strada Coastei. De atunci, cei mai mulți dintre ei locuiesc la extremitatea orașului, la Pata-Rât, în proximitatea rampei de gunoi a orașului și a depozitului pentru deșeuri chimice. În zona Pata-Rât și Cantonului trăiesc aproximativ 1.500 de persoane

Noul sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

De la inaugurarea lucrărilor la Campusul Teologic, în mai 2011, proiectula fost unul prioritar al mitropoliei clujene. "Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare si pictură, amfiteatre, o Aulă modernă cu peste 350 de locuri si birouri. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie vor fi construite două cămine pentru studenţi, cu o capacitate de 250 de locuri, în prezent fiind începute lucrările de construcţie la primul cămin. Campusul teologic este ridicat pe un teren oferit de Primăria Cluj-Napoca şi de Consiliul Local, în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorului Eparhiei Clujului, după Marea Unire si a primei Academii teologice ortodoxe", mai specifică reprezentanţii Mitropoliei clujene.

UPDATE 13.00 Premierul Ponta a ieşit să taie panglica, dar este huiduit de protestatarii care nu sunt de acord cu exploatarea minieră de la Roșia Montană: "Demisia, demisia, jos Ponta!". Reprezentanţii bisericii au început să colinde.

UPDATE 13.10 Protestatara Oana Moisil a fost luată pe sus de jandarmi după ce ar fi încercat să arunce cun un obiect în direcţia premierului. Jandarmii care au îndepărtat-o pe tânără din mulţime spun că au acţionat la comanda SPP şi că există o filmare cu momentul în care aceasta ar fi aruncat cu obiectul în cauză. Ponta a intrat înapoi în clădire. Protestatarii continuă să strige: "Trădătorul!", "Ruşine!".

UPDATE 15.00 Întrebat cum comentează faptul că a fost huiduit de mai multe persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană şi exploatării gazelor de şist, premierul a spus: "În niciun fel. Fiecare face ce ştie şi ce poate, însă recunosc că nu am mai văzut până acum huiduieli şi fluierături în faţa unei biserici, dar fiecare cu treaba lui".

Totodată, Ponta a mai spus, la ieşirea din Facultatea de Teologie din Cluj, că "ideea de a huidui un mitropolit la intrarea într-un lăcaş de cult ţine foarte mult de educaţie".

 

Comenteaza