Video Clujenii se mută la țară! Șeful județului: „Încercăm să creăm aceleași condiții ca la orașe”

Clujenii se mută la țară! Șeful județului: „Încercăm să creăm aceleași condiții ca la orașe”

Tot mai mulți clujeni lasă agitația și aglomerația din oraș pentru a se putea bucura de liniște și de locuințe cu un spațiu mai mare în zona rurală a județului.

Și în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului sunt prezentate pentru avizare din ce în ce mai multe proiecte, care vizează construirea de cartiere, mini-cartiere sau locuințe individuale în zona rurală a Clujului.

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, susține că instituția pe care o conduce încearcă, prin diferite proiecte și investiții, să creeze condiții similare de trai cu cele din mediul urban.

Din punct de vedere al infrastructurii, noi, Consiliul Județean, avem o responsabilitate principală: să realizăm o minimă infrastructură, mă refer la drumuri, apă și canalizare care să permită dezvoltarea unui sat. După aceste investiții, noi putem să venim și să cofinanțăm anumite centuri, drumuri expres sau obiective de genul care ar ocoli anumite localități și ar scoate traficul din municipiu și din zona metropolitană.

Principala noastră grijă pentru aceste zone este să creăm condiții optime la comune, la fel ca la orașe. Decalajul a fost uriaș acum câțiva ani între municipiu și anumite zone rurale. Dacă mergeți acum în Florești veți vedea că aveți toate condițiile de bază, păstrând proporțiile evident. Dacă mergeți spre Chinteni aveți același lucru. Chiar și la 30-40 km de Cluj aveți apă, canalizare, drumuri.

Există chiar zone în care la 30 de km de Cluj-Napoca se construiesc blocuri. Cine ar fi crezut acum câțiva ani că se vor construi blocuri la țară? De obieci mergeai la țară doar să mai ieși din aglomerația orașului. N-ar fi crezut nimeni că oamenii se vor reorienta și își vor renova casele sau chiar cei din oraș să-și cumpere casă la țară și să se mute acolo.

Preferă să vină cu mașina 20 de minute din Chinteni, decât să vină 20 de minute din Mănăștur. Există deja o orientare din partea multor clujeni înspre comunele acestea care au minimul de confort. Ba mai mult, încep să-și facă propriile reguli de urbanism. Deja sunt multe reguli pe care am reușit să le implementăm”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Șeful Consiliului Județean Cluj a mai precizat că se bucură că oamenii sunt interesați și de zonele rurale ale județului și înțeleg că pot trăi și la 20-30 de km de orașe.

Comenteaza