Clujul devine capitala IT a României
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 14 Noi 2012, 21:45
- Administraţie
- Ascultă știrea

Marile oraşe ale României au fost calificate strategic în capitale de dezvoltare a căror menire este de a asigura un climat propice pentru domeniile în care excelează. Clujul a devenit capitala informaticii şi pentru faptul că administraţia judeţeană a intrat ca partener în clusterul ce are ca obiectiv susţinerea companiilor şi instituţiilor din domeniu în Regiunea Nord-Vest, în scopul creşterii competitivităţii lor la nivel naţional şi internaţional.
Braşovul devine capitala aviaţiei, Iaşiul, capitala medicamentelor, iar Timişoara, capitala automotive, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu. Decizia forului judeţean de-a intra ca membru fondator în clusterul Cluj IT este susţinută şi de către Ministerul Economiei şi Ministerul Dezvoltării şi Turismului, a anunţat CJ. „Am avut o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţii ministerelor, în vederea dezbaterii unui plan de măsuri care să sprijine principalele domenii de activitate din marile oraşe ale ţării. Clujul a fost nominalizat drept capitala IT, la fel cum Braşovul devine capitala aviaţiei, Iaşiul, a medicamentelor, iar Timişoara, capitala auto", a explicat Uioreanu. Acesta a adăugat că fondarea clusterului IT a fost un pas important pe care l-a făcut CJ, dat fiind faptul că majoritatea firmelor de profil din Regiunea Nord-Vest au devenit membri parteneri.
„Acest cluster a fost un argument în plus pentru nominalizarea Clujului ca pol IT, ceea ce înseamnă că pe viitor vom putea dezvolta acel Silicon Valley care să ne ajute să devenim o putere reală în domeniul înaltei tehnologii", a comentat Uioreanu. Ministerul Economiei şi Ministerul Dezvoltării vor avea tot interesul să susţină acest proiect al Clujului, susţine liderul CJ. Pasul următor va fi ca pentru clusterul Cluj IT să fie identificat un spaţiu, teren care să-i asigure procesul de dezvoltare pe termen lung. La prima întâlnire a Consiliului Strategic al Cluj IT Innovation Cluster au participat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, fostul prim ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig. Din partea unor organizaţii şi companii IT au fost prezenţi directorul Transylvania College, Julian Hingley, directorul Microsoft România, Ronald Binkofski, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru sau preşedintele executiv Nextebank, Dan Sandu. Totodată, s-a decis ca Horea Uioreanu şi James Cunningham, ataşat comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, să deţină statutul de invitaţi permanenţi în cadrul acestui Consiliu Strategic.
Rolul clusterului IT Cluj este de a acţiona în vederea atingerii următoarelor obiective de dezvoltare ale sectorului: creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare; stimularea cooperării între instituţii de cercetare-dezvoltare şi inovare şi întreprinderi; valorificarea potenţialului ITC şi aplicarea acestuia în sectorul public (administraţie publică, educaţie, sănătate) şi cel privat (întreprinderi, cetăţeni); creşterea competitivităţii întreprinderilor din sectorul ITC; sprijinirea schimburilor economice şi a activităţilor comerciale între membrii clusterului şi cu organizaţii din afara acestei reţele; identificarea şi promovarea iniţiativelor care generează produse şi servicii inovatoare; generarea de proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare cu ajutorul membrilor; accelerarea colaborării în domeniul cercetării între mediul universitar şi companii; asistarea instituţiilor publice pentru creşterea eficienţei şi productivităţii, crearea şi promovarea brandului industriei ITC locale; promovarea intereselor comerciale ale companiilor membre, sprijinirea antreprenoriatului şi a întreprinderilor din ITC din regiune şi atragerea de resurse (investiţii, fonduri de risc) pentru dezvoltarea sectorului.