Clujul investeşte în Tetapolis

Clujul investeşte în Tetapolis
Tetarom se pregăteşte să acceseze 50 de milioane de euro pentru a realiza un parc tehnologic, după modelul celor afiliate Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice. Preşedintele acestei asociaţii, Luis Sanz, a vorbit la Cluj despre semnificaţiile şi potenţialul acestui tip de infrastructură, în procesul dezvoltării regionale.

Universităţile clujene sunt invitate de Consiliul Judeţean să adere la un parteneriat, în vederea realizării parcului ştiinţifico-tehnologic Tetapolis, care să asigure laboratoare de cercetare pentru tehnlogicii inovative, precum şi incubatoare de afaceri. Cu atâtea universităţi într-un oraş precum municipiul Cluj-Napoca este complet anormal să nu existe un astfel de parc tehnologic, care să genereze soluţii de dezvoltare pentru întreaga regiune, a menţionat directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

De altfel, acesta l-a invitat la Cluj pe preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice, Luis Sanz, care s-a angajat să ofere consultanţă în demersul realizării acestui parc şi în privinţa modului în care ar trebui să fie gestionat. Tetarom plănuieşte să acceseze 50 de milioane de euro pentru a crea infrastructura necesară parcului.

Tetapolis ar putea fi primul parc ştiinţific adevărat din România au relatat ieri reprezentanţii Consiliului Judeţean, împreună cu cei ai societăţii Tetarom. În prezent, în judeţul Cluj există mai multe parcuri industriale, trei dintre ele fiind administrate de societatea Tetarom (controlată, în proporţie de peste 90% de Consiliul Judeţean), restul fiind private. Deşi au existat mai multe iniţiative, nici până în ziua de astăzi nu s-au pus bazele unui parc tehnologic şi de cercetare, a explicat directorul societăţii Tetarom, Viorel Găvrea. El a adăugat că tentativele din ţară, de la Iaşi sau de la Galaţi, n-au absolut nicio legătură cu conceptul real de parc ştiinţific şi tehnologic, aplicat cu succes în străinătate.

Prin urmare, Tetarom a propus Consiliului Judeţean un parteneriat cu universităţile şi s-a angajat să realizeze o dezbatere pe tema necesităţii unui astfel de obiectiv în judeţul Cluj. Găvrea a ţinut să precizeze că actualele parcuri industriale nu au nici o legătură cu cele ştiinţifice, dar acest lucru nu poate reprezenta o piedică pentru societatea pe care o conduce în vederea aplicării pentru accesarea unei finanţări europene. „Pentru parcul ştiinţific putem accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial, axa 2. Suma maximă pe care o putem solicita este 50 de milioane de euro şi nici nu mă gândesc să nu o obţinem pe toată", a spus Găvrea. El a precizat că administraţia judeţeană va decide cine şi cum va administra noul parc, împreună cu universităţile clujene. „Mai întâi să vedem cum vor reacţiona universităţile. Deocamdată, noi le-am prezentat această oportunitate şi aştept un răspuns din partea rectorilor", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

De altfel, la întâlnirea cu reprezentanţii universităţilor a fost invitat şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice, spaniolul Luis Sanz. „Sunt impresionat de numărul mare de universităţi şi de studenţi din oraşul dumneavoastră. Aveţi, practic, ingredientul necesar pentru realizarea acestui parc ştiinţific, resursa umană. Prin urmare ar fi un mare păcat să se irosească, să nu fie utilizat cum se cuvine, să lucreze în direcţia corectă, pentru dezvoltarea acestei regiuni", a spus Luis Sanz. Găvrea a mai declarat că viitorul parc va fi înfiinţat pe un teren de 10 hectare, care urmează să fie identificat la o distanţă de maximum 10 kilometri de Cluj-Napoca. Nu este exclusă posibilitatea ca acesta să se realizeze în continuarea parcului Tetarom I, de pe Tăietura Turcului, dacă Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, cea care deţine terenul în administrare, şi-ar da acordul în sensul acesta.

Comenteaza