Clujul, lider național în accesarea fondurilor europene. Suma depășește 2 miliarde de euro

Clujul, lider național în accesarea fondurilor europene. Suma depășește 2 miliarde de euro

Conform celor mai noi statistici, Județul Cluj își menține poziția de lider în ceea ce privește accesarea de fonduri europene la nivel de țară, cu excepția regiunii București – Ilfov, care este o regiune dezvoltată și beneficiază de fonduri dedicate.

Concret, potrivit Raportului actualizat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la data de 31 decembrie 2023 (https://mfe.gov.ro/), valoarea proiectelor finanțate din fonduri europene la nivelul județului Cluj, în perioada 2014 – 2020, este de peste 10,5 miliarde de lei!

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, este vorba despre bani cheltuiți efectiv, nu despre bani pentru proiecte viitoare.

Clasamentul este completat de județele Constanța și Iași.

Față de raportarea precedentă, din vara anului 2022, Clujul a reușit să atragă suplimentar 1 miliard de lei, bani care au fost deja cheltuiți. Acest fapt ne plasează în poziția de lider național, cu excepția regiunii București-Ilfov, care are valori mai mari datorită fondurilor special alocate. Astfel, cele peste 10 miliarde de lei atrase în ultimii 10 ani reprezintă o carte de vizită importantă a Clujului”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

Trebuie menționat în acest context faptul că mai mult de jumătate din valoarea atrasă este meritul direct al Consiliului Județean Cluj, cu atât mai mult cu cât o suplimentare de aproximativ un miliard de lei, din iunie 2022 până în decembrie 2023, este înregistrată la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), adică acele proiecte ale Consiliului Județean Cluj din sfera deșeurilor, a alimentării cu apă potabilă și canalizare, a  infrastructurii de sănătate, etc.

Comenteaza