Clujul se mobilizează pentru sinistraţi
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:09
- Administraţie
- Ascultă știrea

Voluntari clujeni colectează zilele acestea materiale de construcţie, produse electrocasnice, mobilă, alimente sau haine. Primăria a deschis puncte de colectare la sediile primăriilor de cartier, în complexul Mercur şi la sediul Regiei Autonome a Domeniului Public, pentru materialele de construcţie. Reprezentanţii Crucii Roşii au lansat un apel către clujeni să nu mai doneze obiecte şi haine mizerabile, dar nici rochii de mireasă şi pantofi cu toc.
Viceprimarul Radu Moisin a botezat campania iniţiată de primărie, “Clujenii – aproape de sinistraţi”, şi a explicat că aceasta constă într-o colaborare cu prefectura şi consiliul judeţean pentru demararea unei acţiuni de strângere de ajutoare care să fie oferite sinistraţilor. Acţiunea va dura cinci zile, în perioada 3-7 iulie 2010, şi va consta în colectarea de donaţii destinate celor afectaţi de inundaţii. Potrivit viceprimarului, instituţia se va ocupa de partea logistică şi de transport, iar Prefectura Cluj va stabili locurile unde vor fi distribuite aceste ajutoare.
“în principal, beneficiarii vor fi persoanele sinistrate din judeţul Cluj, însă, dacă ajutoarele adunate vor fi în cantitate mai mare, le vom direcţiona către sinistraţii din judeţele afectate din Moldova. Cel mai important lucru în acest moment de ştiut de către clujenii care doresc să îşi ajute semenii este că aceşti oameni au rămas fără nimic. începând de la faptul că nu au un acoperiş deasupra capului, sau o pătură să se învelească noaptea, sinistraţii nu mai au nici măcar obiecte de strictă necesitate, de la produse de igienă, detergenţi, săpun, periuţe de dinţi până la îmbrăcăminte, sau jucării, electro-casnice”, a afirmat Moisin.
Viceprimarul a menţionat că în Cluj-Napoca vor exista nouă locuri unde se vor putea face donaţii – toate primăriile de cartier, punctul central de colectare din Piaţa Unirii, cantina primăriei de pe strada Emile Zola, dar şi la etajul I în complexul Mercur, programul fiind de dimineaţă, până la ora 19.00. Pentru materialele de construcţie, punctul de colectare funcţionează la sediul Regiei Autonome a Domeniului Public de pe strada Meşterul Manole fn. De asemenea, cetăţenii care vor să doneze obiecte voluminoase pot apela la telelefonul primarului, 0264/984, şi solicita o echipă care să le preia. Permanenţa va fi asigurată de către angajaţi ai primăriei, de astăzi până miercuri, în toate punctele pentru donaţii.
Subprefectul Călin Petrindean a explicat că în prezent patru echipe mixte efectuează o evaluare a zonelor unde este nevoie de intervenţii pentru retragerea apelor, urmând ca rezultatele să fie centralizate până sâmbătă seara. “Există foarte multe localităţi afectate şi în judeţul Cluj, în jur de 46”, a afirmat subprefectul. La rândul său, Moisin a explicat că, în cazul municipiului, primăria a dispus deja executarea unor lucrări în zonele afectate de alunecările de teren generate pe fondul vremii ploioase, unde vor fi realizate ziduri de sprijin – pe Donath, pe Dragalina sau la Sf. Ion.
Culturi distruse pe 5.000 de hectare în Cluj
Peste 5.100 de hectare de culturi agricole din Cluj au fost afectate de inundaţiile din ultimele două săptămâni. Cea mai atinsă este Câmpia Turzii, unde suprafaţa calamitată depăşeşte 900 de hectare.
Potrivit unei evidenţe a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, numărul comunelor clujene afectate ajunge la 26. Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb – peste 1.300 de hectare şi grâu – 815 hectare de teren. Distruse total sunt 66 hectare de teren cultivat cu grâu, 14,5 hectare cu orz şi orzoaică, 207 hectare de rapiţă, 43 hectare de legume, 174 hectare de porumb, 31 de hectare cultivate cu cartofi şi 25 de hectare cultivate cu soia, potrivit DADR.
Bocanci şi transport gratuit
Potrivit oficialilor primăriei, printre ajutoarele promise se numără 200 de perechi de bocanci, sucuri şi apă, materiale de construcţii. Până şi Biserica s-a mobilizat şi
le-a cerut enoriaşilor să se implice în campaniile municipalităţii. Uniunea Română a Transportatorilor Publici, al cărei preşedinte este directorul RATUC, Liviu Neag, va asigura transportul convoaielor către zonele afectate.
Apel pentru donaţii decente
Coordonatorul Crucii Roşii din Cluj, Simona Bratu, a făcut un apel către donatori să nu mai dea obiecte pe care, de fapt, doresc să le arunce. Aceasta a menţionat că s-a confruntat cu situaţii în care a aruncat haine cu remorca după ce ajutoarele au fost sortate, fiindcă erau într-o stare proastă, mizerabile.
“Am avut donaţii chiar şi de rochii de mireasă şi pantofi cu toc. Orice tip de obiect donat este binevenit câtă vreme el este folosibil, în condiţii bune. în paralel, noi am iniţiat şi campania «Banca de alimente», care se derulează în colaborare cu lanţurile de magazine. în acest caz, cele mai potrivite donaţii de alimente sunt cele care au termen de valabilitate de minimum 30 de zile de la data donaţiei şi cele neperisabile, cum ar fi conservele”, a mai explicat Bratu. Joi şi vineri se va realiza sortarea şi repartizarea ajutoarelor, iar vineri şi sâmbătă, transportul către beneficiari. Cont Crucea Roşie pentru donaţii: RO 44 RNCB 0106 0265 9240 0001, deschis la BCR CLUJ.