Clujul se pregătește de Rabla Local. Câte mașini sunt prevăzute pentru 2023

Clujul se pregătește de Rabla Local. Câte mașini sunt prevăzute pentru 2023

Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind aprobarea participării municipiului la Programul casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu. Programul la debuta în martie 2023.

Conform documentelor, municipalitatea solicită finanțare de la AFM pentru 2.000 de autovehicule, adică 6 milioane de lei (prevăzuți în bugetul local pentru 2023).

Clujul se pregătește de Rabla Local. Câte mașini sunt prevăzute pentru 2023

Etapa consultării publice are loc în perioada 31 ianuarie – 15 februarie 2023. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Programul privind casarea autovehiculelor uzate, numit, în mod neoficial, Rabla Local, urmeză să fie funțcional în prima parte a anului, potrivit unui anunț de miercuri al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să folosească banii obținuți astfel pentru a cumpăra o mașină nouă.

Cei interesați să caseze mașinile vechi vor trebui să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, primăriile urmând să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.

Perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare, însoțite de documentația aferentă, vor fi stabilite prin dispoziție a președintelui AFM. După lansarea programului, AFM recomandă persoanelor fizice interesate să se înscrie în Rabla Local să: verifice dacă primăria pe raza căreia își au domiciliul participă în cadrul acestui program; caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își au domiciliul participă în program.

Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

E de subliniat faptul că la acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Apoi, ghidul de finanțare stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașina pentru a putea fi casată prin programul Rabla Local:

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Totuși, cei care vor cere cei 3.000 lei nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Etichete
Comenteaza