Clujul va avea un „SMURD” al apelor

Clujul va avea un „SMURD” al apelor
Administrația Națională ”Apele Române” implementează proiectul ”WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor - Etapa I”, proiect prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv în cazul situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă și ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor) şi în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 bazine hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral.

"Este un proiect implementat la nivel național de Administrația Naţională a Apelor iar proiectul are două componente, şi anume mărirea gradului de siguranță în exploatarea lucrărilor hidrotehnice și mărirea capacității de reacție ANAR în caz de calamități naturale. Centrele de intervenție rapidă sunt dotate cu tot ce înseamnă mijloace de apărare de ultimă generaţie împotriva inundaţiilor. E un concept foarte interesant, nou apărut în Uniunea Europeană, e vorba de vestitele diguri gonflabile care acționează ca un parapet împotriva viiturilor", a spus Petrică Stroie, director tehnic exploatare lucrări hidrotehnice.

Obiectivul general al proiectului WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României.

Printre obiectivele specifice socio - economice regăsim: întărirea capacității de intervenție în caz de inundații a A.N. "Apele Române", dar și îmbunătățirea sistemului de alarmare și avertizare a populației din zonele afectate de inundații și reducerea timpului de reacție, în vederea prevenirii efectelor inundațiilor. Aşadar, în caz de urgenţă în județul Cluj, conform situaţilor de urgenţă există un timp de acționare cuprins între trei şi şase ore, cu tot ceea ce înseamnă personal de intervenție. Echipa lucrează pe bază de prognoze, iar în momentul în care prognozele un arată bine, întreg personalul de exploatare este prezent pe cursurile de apă şi reuşesc să intervină în timp util.

Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Etichete
Comenteaza