Clujul vrea bani de la Sevil Shhaideh. Boc: „Nu am cerut pentru 100 de obiective, doar pentru unul"
- Scris de Ionel Lespuc
- 22 Mar 2017, 14:32
- Administraţie
- Ascultă știrea
Primarul Clujului, Emil Boc, a mărturisit că s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu şi cu viceprimierul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.
Discuţia a avut loc la Bucureşti, înaintea şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România, din 13 martie. Cu această ocazie, Boc a avut solicitări către cei doi: premierului Grindeanu i-a cerut sprijin pentru centura metropolitană, iar vicepremierului Shhaideh, pentru construirea unei creşe.
„Sorin Grindeanu îmi spunea că era viceprimar la Timişoara când eram eu premier. Primar era Ciuhandu. I-am amintit că prima centură pe care am făcut-o atunci a fost cea a Timişoarei. Am discutat despre centura metropolitană şi l-am invitat la Cluj. A promis că va trece", a dezvăluit Boc, la Realitatea FM.
Primarul a stat de vorbă şi cu Sevil Shhaideh, care are pe mână 30 de miliarde de lei. „M-a încurajat să trimit proiecte. I-am trimis deja materiale şi vom vedea. Doamna Shhaideh are un program de 2.000 de creşe (în fapt, 2.500 de creşe şi grădiniţe n. red.). Noi vrem să ne ajute cu una, pentru care avem deja proiectul. Nu cerem pentru o sută de obiective, doar pentru unul: creşa pe care o avem în pregătire pe strada Grigore Alexandrescu, din Mănăştur", a subliniat Boc.
Guvernul Grindeanu a adoptat, în ianuarie, o ordonanţă de urgenţă care prevede investiţii de 30 de miliarde de lei pentru 9.500 de obiective noi de investiţii. Ordonanţa vine să completeze domeniile eligibile pentru investiţiile derulate prin PNDL şi sunt introduse noi obiective.
Pe lângă proiectele stabilite deja prin OUG 28/2013, care reprezintă prima fază a PNDL, şi care beneficiază deja de finanţare, prin această ordonanţă Guvernul a lansat o nouă etapă. Ministerului Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, i-au fost aprobate credite de angajament pentru perioada 2017-2020 în valoare de 30 de miliarde de lei, adică 6,6 miliarde de euro.
Printre obiective sunt incluse şi 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitare care necesită lucrări de realizări, extinderi, reabilitări, modernizare, dotare. În plus, ar urma să fie construite 30 de cămine pentru studenţi.