Clujul vrea să fie Capitală Europeană a Tineretului

Clujul vrea să fie Capitală Europeană a Tineretului
Demersurile pentru candidatura Clujului drept Capitală Europeană a Tineretului încep astăzi, anunţă primarul interimar, Radu Moisin.

Clujul candidează pentru titlul ce va fi acordat în 2015. Până acum, capitale europene ale tineretului au fost Rotterdam, Torino, Anvers, Braga (Portugalia) în acest an iar anul viitor titlul va fi acordat oraşului sloven Maribor. În 2014, titlul va fi acordat oraşului Salonic.

Forumul European al Tinerilor este cel care oferă acest titlu, iar candidaturile pot fi depuse până în 15 mai. "Importanţa demersului este pentru creşterea notorietăţii municipiului Cluj-Napoca pe plan european, pentru posiblitatea de a trage finanţări pentru programe de tineret şi pentru dezvoltarea implicării tinerilor în viaţa comunităţii", spune Moisin.

Candidatura va fi obiectul unei dezbateri publice marţea viitoare, unde sunt invitate ONG-urile de tineret din oraş. O primă variantă a logo-ului a fost deja stabilită, a anunţat primarul.

Andras Farkas, preşedintele Grupului Pont, spune că ideea principală "a fost dublă, sau chiar triplă: municipiul vrea să devină capitală culturală europeană în 2020, şi atunci candidatura pentru capitala europeană a tineretului, cu un program mai mic şi mai nou, poate fi un exerciţiu în practică. Pe de altă parte, pornind de la experienţele capitalelor anterioare, Cluj-Napoca, cu peste 300.000 de locuitori, şi are mulţi tineri, are atu-uri foarte puternice pentru a depune aceast candidatură". Un aspect aparte este competiţia pentru CCT - concursul este unul european, spre deosebire de titlul de Capitală Culturală Europeană, unde titlul este desemnat ţării, unde ulterior concurează oraşele pentru a-l obţine.

"Credem că e nevoie de o conştientizare  la nivelul publicului a faptului că demersul poate fi important pentru municipiu şi că oamenii de rând pot beneficia de acest titlu", adaugă Farkas. În consecinţă, adaugă el, grupul de iniţiativă va comunica şi pe reţelele sociale. "În acest fel vom putea asigura o candidatură eficientă", a conchis el. Proiectul are deja şi o pagină de Facebook - /cluj2015. Până la ora redactării acestei ştiri, pagina avea un singur "like" şi nicio postare. Farkas spune că se va comunica şi pe twitter, fără să precizeze însă care este contul de pe care se va face acest lucru. "Contul nu e public, încă", a spus el.

Comenteaza