Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune ca toate programele derulate la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) să fie implementate de primării, fără ca acestea să aibă vreo garanţie că mai pot obţine bani de la centru.
La Cluj-Napoca rămân “în aer” proiectul sălii polivalente de lângă noul stadion şi bazinul de polo din cartierul Gheorgheni. în Huedin nu se mai întrevăd şanse pentru modernizarea casei de cultură. Dejul pierde un bazin de înot şcolar şi o sală de sport. Doar municipiul Turda anunţă că are resurse proprii pentru realizarea bazinului de înot pe care iniţial îl finanţa CNI.
Primăriile Cluj-Napoca, Huedin, Turda, Dej, dar şi celelalte administraţii clujene care aveau câte un proiect finanţat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) se văd nevoite să se reorienteze dacă ţin la realizarea obiectivelor propuse. MDRT a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vrea să cesioneze autorităţilor locale beneficiare toate contractele de lucrări ce vizează obiectivele de investiţii ale CNI.
Sunt vizate inclusiv contractele aflate în perioada de garanţie, precum şi acele contracte care au stat la baza încheierii proiectelor. Totodată, autorităţile administraţiei locale ar urma să preia de la CNI, prin protocol, toate obiectivele de investiţie, aflate în diferite stadii de execuţie, precum şi terenurile aferente acestora. Primăriile ar urma să răspundă de organizarea procedurilor de achiziţie publică şi de realizarea obiectivelor de investiţii pe care le-a aprobat MDRT, se anunţă într-o informare a ministerului.
Nu se precizează, însă, nimic despre modul în care vor fi finanţate aceste obiective. Deputatul PDL Daniel Buda a explicat că, pentru acele proiecte care au demarat deja, sursa principală de finanţare va rămâne MDRT.
“Am avut şi eu o nelămurire în ce priveşte această ordonanţă. Am vrut să ştiu ce se va întâmpla cu acele obiective care deja au fost aprobate spre finanţare. De pildă, dacă s-a început construcţia unui bazin de înot, finanţarea pentru acesta va putea fi continuată de MDRT. De asemenea, acolo unde au fost deja aprobate finanţările, sursa principală va rămâne tot ministerul, primăriile vor avea doar obligaţia de cofinanţare”, a lămurit deputatul Daniel Buda.
Primarii sunt, însă, sceptici în ce priveşte şansa de a mai obţine vreun ban de la centru. “Noi avem în derulare proiectul unui bazin de înot prin CNI. S-a ajuns în faza de licitaţie. Apoi nu s-a mai dat avizul pentru lucrări. Acum vrem să mergem pe cont propriu, pentru că noi avem resurse. Tot ce sper este să rămână valabilă licitaţia organizată de CNI. Pentru că, dacă ne obligă să repetăm licitaţia, ar însemna să ne întârzie foarte mult, iar noi chiar avem banii şi putem demara lucrările pe cont propriu”, a apreciat primarul din Turda, Tudor Ştefănie.
Edilul din Huedin, Mircea Moroşan, este convins că, în cazul în care CNI nu va mai aloca fonduri, din bugetul local nu va mai putea realiza nimic. “Ordonanţa ne prinde într-o etapă cum nu se poate mai proastă. Spun asta pentru că avem depus la CNI încă din 2008 proiectul pentru modernizarea Casei de Cultură.
S-a organizat licitaţia pentru execuţie, au fost contestaţii, din câte am înţeles, termenul pentru constestaţii era depăşit, aşa încât lucrarea ar fi trebuit aprobată. Dar nu s-a mai aprobat nimic. în actualele condiţii, nu ştiu dacă se va mai aproba vreo finanţare. E un proiect foarte scump, evaluat la 4 milioane de lei. Noi am contribuit deja cu o cofinanţare de 20%, pentru studiu de fezabilitate şi proiect. Pentru noi a fost mare şi această sumă. Dacă de la minister nu primim nimic, atunci clar nu mai construim nimic, pentru că e o lucrare costisitoare. Nu ne vom permite în nici un caz o astfel de cheltuială”, a spus Moroşan.
La rândul său, primarul din Dej, Costan Morar, a precizat că prin CNI urma să fie finanţată o sală de sport la şcoala generală numărul 2, dar şi un bazin de înot pentru şcolari. “Prima investiţie a fost aprobată, însă nu am primit încă avizul pentru demararea lucrărilor. Noi ne-am cheltuit resursele cofinanţând partea de documentaţie. Dacă nu primim bani de la centru, nu vom putea merge mai departe. Sper ca măcar pentru investiţia aprobată să obţinem finanţare”, a spus Morar.
Deşi are două proiecte de finanţare cu sprijinul CNI, primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, nu îşi face griji că nu se vor mai aloca bani de la centru. “Noi avem sala de sport pe care o vom construi lângă stadion. însă acesta este un proiect etapizat. Demarăm mai întâi partea ce vizează parkingul subteran. E drept că speram să luăm bani de la CNI pentru a construi deasupra sala, dar, dacă nu se va putea, vom găsi resurse interne, mai ales că, pe parcurs, parkingul ne va aduce profit”, a spus Apostu.
în ce priveşte bazinul de polo ce urma să fie construit în Gheorgheni, acesta a fost deja aprobat la nivelul CNI. “Noi am transferat CNI-ului inclusiv terenul pe care urmează să se realizeze această investiţie. Pentru că este un proiect aprobat, sper că vom obţine totuşi finanţare”, a adăugat primarul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a apreciat că investiţiile demarate nu vor rămâne fără bani. “Noi am cofinanţat şi până acum proiectele de investiţie derulate în judeţ, atât cât a fost posibil, din cota de 20% din impozitul pe venit şi TVA. O vom face şi pe viitor, acolo unde va fi necesar să intervenim. Dacă sunt proiecte începute, iar primăriile se trezesc că nu mai primesc bani de la stat, atunci sigur vom interveni. Deşi eu cred că, acolo unde s-au început lucrări, ele vor fi finanţate în continuare de stat”, a conchis Tişe.