Compania de Apă Someș S.A. aniversează 130 de ani

Compania de Apă Someș S.A. aniversează 130 de ani

La 8 Noiembrie 1892 se înființau Uzinele de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, prima formă instituționalizată a alimentării cu apă și a serviciului de canalizare a ceea ce azi este operatorul regional Compania de Apă Someș S.A.

S-a pornit modest cu o sursă de apă subterană, cca. 4 km de rețea de distribuție a apei, un rezervor, 80 de branșamente, 62 de hidranți, 19 cișmele publice, 2 căruțe pentru stropitul străzilor și 400 m de canalizare care deserveau 35.000 de locuitori.

Azi Compania de Apă Someș S.A. este unul dintre cei mai mari operatori din România, o companie modernă, continuând tradiția celor care de 130 de ani lucrează zi și noapte pentru a asigura picătura dătătoare de viață în fiecare casă. Azi compania deservește mai mult de trei sferturi de milion de persoane, aproape 140.000 de clienți casnici, instituționali și economici din opt municipii și orașe și aproape 300 de localități rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș, printr-o infrastructură care depășește 4.000 de km de aducțiuni și rețele, peste 2.000 de km de canalizare, 48 de stații de tratare a apei și surse și 60 de stații de epurare.

Mare parte din această infrastructură a fost continuu extinsă, modernizată și reabilitată prin cinci programe majore de investiții cofinanțate de Uniunea Europeană în valoare totală de peste 650 de milioane de euro cât și prin programe cu finanțare de la buget, în principal de la Consiliul Județean Cluj, acționarul majoritar al Companiei, cât și din surse proprii ale operatorului care depășesc 34 de milioane de euro.

Cei sărbătoriți azi cu adevărat sunt însă oamenii, miile de angajați ai Companiei care de 130 de ani lucrează zi și noapte, uneori în condiții grele, în caniculă și pe îngheț, de sărbători, pentru ca noi toți să putem să ne bucurăm de aceste servicii indispensabile vieții, sănătății, unui trai civilizat. Unii au intrat ca ucenici în Companie și s-au pensionat ca veteran, cu 30 sau 40 de ani de activitate neîncetată în serviciul comunității și semenilor. Tuturor le mulțumim din suflet. Ei, angajații trecuți și prezenți, au făcut posibil ca operatorul regional Compania de Apă Someș de azi să fie un mândru continuator al tradiției Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj începute acum 130 de ani.

Le mulțumim din suflet și sutelor de mii de clujeni și sălăjeni care beneficiază de serviciile noastre, că au avut încredere în noi și ne-au apreciat sau ne-au făcut observații ca să ne îmbunătățim activitatea, că au fost de-a lungul timpului alături de noi. O companie de servicii ar fi nimic fără cei pe care îi deservește.

Tuturor mulțumiri și La mulți Ani!”, se arată în mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și de directorul general al Companiei de Apă Someș S.A., Călin Vasile Neamțu.

Comenteaza