Compromisul Boc-societatea civilă. Banda suplimentară pentru mașini de pe Splaiul Independenței devine pistă de biciclete

Compromisul Boc-societatea civilă. Banda suplimentară pentru mașini de pe Splaiul Independenței devine pistă de biciclete
Banda suplimentară pentru circulația auto de pe malul Someșului s-a transformat, la presiunea societății civile, în pistă de biciclete.

Primarul Clujului, Emil Boc, a acceptat joi să modifice proiectul actual privind realizarea unei benzi de circulație rutieră pe malul Someșului. În locul acestei benzi va exista o pistă de biciclete.

"Vă promit că atunci când dau drumul la trafic, când voi tăia panglica, va fi pistă de biciclete", a spus Emil Boc, într-un moment în care discuția devenise tensionată.

La finalul întâlnirii la care au participat arhitecți, reprezentanți ai societății civile și ai primăriei, s-a agreat o soluție în trei puncte:

  • Continuarea proiectului de lărgire a tramei stradale;
  • În loc de o bandă suplimentară pentru mașini private, bandă pentru pistă de bicicliști și pietonală. 
  • Doar dacă studiul ulterior de mobilitate (aflat în lucru) va decide că sunt absolut necesare două benzi pe un sens se va mai schimba destinația acesteia;

Prin realizarea pistei de biciclete, Clujul nu pierde nici banii europeni, întrucât se respectă indicatorii de suprafață reabilitată la care municipalitatea s-a angajat. Primarul a promis că zona verde de pe malul Someșului va fi reabilitată cu soluții minim invazive.

Societatea civilă va elabora și un Contract pentru Someș, pe care îl va supune atenției primăriei și în care va fi stipulat clar că obiectivul este ca râul care traversează orașul trebuie păstrat cât mai natural.

Discuțiile finale au avut loc joi după-amiază la primărie, într-un cadru restrâns. Boc a venit însoțit de trei funcționari din primărie, iar partenerii de dialog au fost specialiști și reprezentanți ai societății civile. Un jurnalist ZIUA de CLUJ nu a fost primit în sală de primar, care a spus că dezbaterea este fără presă.

Comenteaza