Conferința Eurocities 2024, la final/ Succesul Europei se măsoară mai întâi în orașe

Conferința Eurocities 2024, la final/ Succesul Europei se măsoară mai întâi în orașe

Vineri a avut loc închiderea Conferinței Eurocities, eveniment care, zilele acestea, a reunit peste 100 de primari din Europa, la Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc s-a declarat impresionat de calitatea dezbaterilor și a atras atenția asupra interconectivității dintre orașe și Europa cu valorile pe care aceasta le promovează.

„Am fost impresionat de calitatea dezbaterilor, am participat la câteva dintre acestea, de experiența dumneavoastră împărtășită nouă, având în vedere tema alegerilor europene dar și tranziția și dimensiunea verde și digitală.

(...)75 la sută din europeni trăiesc în orașe, deci succesul nostru (al orașelor – n.red) este succesul Europei, iar succesul Europei este succesul orașelor, sunt interconectate. Dacă Europa vrea să aibă succes, cu siguranță că acesta se măsoară mai întâi în orașe. Rețeaua (primarilor -n.red) a fost extraodinară și am învățat atât de mult unii de la alții, din mai multe perspective, fiind împreună”, a spus Emil Boc.

Cluj-Napoca a găzduit conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est. Conferința, care a reunit la Cluj-Napoca reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga Europă, s-a desfășurat sub sloganul Green.Innovative.Resilient și a avut loc în perioada 29 -31 mai 2024.

Rolul acestui eveniment a fost de a conecta reprezentanții orașelor și de a-i pune la masa discuțiilor pentru a găsi împreună soluții concrete la probleme urbane actuale precum schimbările climatice, mobilitatea, moștenirea culturală și altele. Sub sloganul „Europa începe la Cluj-Napoca”, invitația către orașele Eurocities a fost de a colabora la nivel local, regional, național și european, astfel încât comunitățile noastre să prospere prin colaborare. Schimbările climatice și inegalitățile sociale tot mai mari reprezintă o adevărată provocare în Uniunea Europeană, iar orașele joacă un rol crucial în abordarea și atenuarea acestoro.

Joi, la deschiderea evenimentului, atât primarul Emil Boc, cât și președintele Eurocities 2024, Burkhard Jung, atrăgeau atenția asupra importanței valorilor pe care Europa și Uniunea Europeană le susțin și le promovează.

Comenteaza