Consiliul Județean a cedat primăriei Cluj-Napoca terenul pentru Park & Ride-ul de lângă Aeroport

Consiliul Județean a cedat primăriei Cluj-Napoca terenul pentru Park & Ride-ul de lângă Aeroport
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Forul administrativ județean a aprobat trecerea terenului situat pe strada Traian Vuia, la nr. 149-151, din domeniul public al județului în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, în vederea realizării obiectivului de investiții „Park & Ride”.

Consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre cu 36 de voturi „pentru”, în ședința ordinară a forului administrativ județean de joi, 25 noiembrie 2021.

„E un sprijin concret pe care îl acordăm acestei investiții menite să contribuie esențial la decongestionarea traficului și la creșterea mobilității în municipiu. Proiectul le va permite șoferilor care vin din direcția Dej-Gherla, dar nu numai, să-şi parcheze autovehiculele în acest parking și să folosească transportul în comun pentru a ajunge în zona centrală a municipiului”, a transmis Alin Tișe, liderul CJ Cluj.

Prin intermediul acestei facilități Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca susțin politica de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport - transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos.

Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în Zona Metropolitană Cluj-Napoca va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea, în schimb, a sistemului de transport public. Se preconizează că interconectarea acestor facilități va reduce traficul în întreaga zona estică a Municipiului Cluj-Napoca, în special pe ruta str. Aurel Vlaicu – Piața Mărăști.

Pe lângă avantajele evidente legate de decongestionarea traficului, „Park and Ride” va determina o scădere a presiunii pe locurile de parcare existente în municipiu și, bineînțeles, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi a celorlalte emisii poluante generate de traficul rutier.

Proiectul prevede amenajarea accesului din drumul național și a unei platforme pentru zona de parcare, cu un total de 863 de locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, dar și o stație de bike sharing cu tot ce presupune aceasta.

De asemenea, este prevăzută și amenajarea unui terminal tip autogară, care va cuprinde Corp C1 – clădire terminal și copertină, Corp C2 – copertină autocare și piațetă publică.

Comenteaza