Consiliul judeţean angajează avocat pentru cele 44 de procese cu aeroportul

Consiliul judeţean angajează avocat pentru cele 44 de procese cu aeroportul
| Foto: Diana Cîmpean

Nici împrumuturile contractate de aeroport nu vor mai fi garantate de forul judeţen. Deciziile, luate în urma unor dezbateri aprinse între consilierii județeni, în ședința de vineri. Preşedintele Alin Tișe a fost contrat, din nou, de un coleg de partid. 

Disputa a fost generată de proiectul privind achiziția de servicii juridice externe pentru gestionarea petițiilor și proceselor Consiliului Judeţean (CJ) cu Aeroportul Internațional Cluj. În motivarea care însoțește proiectul se arată că, în ultimii cinci ani, CJ a fost asaltat cu plângeri penale și chemări în judecată de către conducerea aeroportului.

“Începând cu anul 2014, relația dintre conducerea executivă a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și CJ Cluj a devenit tensionată, caracterizată prin formularea de către reprezentanții Aeroportului de cereri de chemare în judecată și plângeri penale îndreptate împotriva Județului Cluj, CJ Cluj, președintelui CJ Cluj (indiferent de persoana care deținea această funcție), precum și a funcționarilor publici implicați în elaborarea documentelor necesare în relația cu aeroportul și nu numai.

Totodată, atunci când deciziile legale ale autorității deliberative nu au fost agreate, Sindicatul Angajaților Aeroportului a declanșat acțiuni de protest, atât la sediul CJ Cluj, cât și al Instituției Prefectului Cluj și al Primăriei Cluj-Napoca”. Tișe a susținut că forul județean are nevoie de ajutorul unei case de avocatură care să gestioneze procesele cu aeroportul.

“Este nevoie de o poziție neutră care să ne spună foarte clar care este situația. Sau, dacă este un proces abuziv, instanța va decide acest lucru. Acum consider că, având în vedere procesele civile și penale și tensiunile dintre cele două instituții, este nevoie de o poziție obiectivă și de cineva care să ne apere în cele 44 de procese pe care le avem cu aeroportul. 

Mai vin procese și de la asociații înființate de aeroport sau chiar de la persoane fizice de la aeroport. În procesele pe care le avem este firesc să ne apărăm, pentru că nu e normal ca eu să deleg juriștii să lucreze zilnic în chestiuni cu aeroportul și să nu se mai poată ocupa de alte lucruri”, a declarat Alin Tișe.

Colegul său de partid, consilierul PNL Viorel Secară, s-a opus vehement adoptării acestui proiect de hotărâre și a făcut, din nou, front comun cu PSD. “Mi se pare discriminatoriu acest proiect. Este o zicere din popor care spune așa: "Cine seamănă vânt, culege furtună". De trei ani nu facem altceva decât să semănăm vânt în relația cu aeroportul, iar aceste procese reprezintă tocmai furtuna pe care o culegem.

Faptul că băgăm banii clujenilor în buzunarele unor firme de avocatură, prietene sau neprietene, nu este în interesul cetățenilor din Cluj. Sfatul meu este să se renunțe la orgolii personale și atunci obiectul acestor procese va dispărea, iar din banii aceștia să facem niște kilometri de drumuri sau proiecte pentru copii și acestea chiar vor fi în folosul cetățenilor. Știu că nu va fi nimeni de acord cu mine, dar am ca opțiune votul și nu voi vota acest proiect”, a spus Secară.

În ciuda acestei "trădări", proiectul a fost adoptat cu 20 de voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" (erau necesare minim 19 voturi). 5 consilieri nu au votat.

Disputa a continuat și la următorul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, privind rectificarea bugetului Aeroportului Internațional Cluj, protagonist fiind același Viorel Secară, iar adversar, colegul său de partid Cristian Haiduc.

Conform referatului ce însoțește proiectul, bugetul va fi modificat astfel:

  • "Sursele de finanțare a investițiilor - se majorează cu suma de 24.819,72 mii lei, de la 134.738,97 mii lei la 159.558,69 mii lei, rezultată din majorarea fondurilor europene cu aceeași sumă;
  • Cheltuielile pentru investiții - se majorează cu suma de 62.420,33 mii lei, de la 61.937,74 mii lei la 124.358,07 mii lei, rezultată din majorarea următoarelor categorii: investiții noi cu suma de 5.910,50 mii lei; dotări (alte achiziții de imobilizări corporale) cu suma de 56.509,83 mii lei".

CJ Cluj nu va mai garanta împrumuturile contractate de aeroport și nu va mai aloca bani din bugetul propriu pentru cofinanțări:

"În acest context, având în vedere și faptul că de la bugetul propriu al județului Cluj au fost alocate în ultimii ani sume importante pentru susținerea activității regiei, iar în continuare de la bugetul local ne propunem alocarea de sume pentru o serie de investiții deja aprobate prin hotărâri ale CJ Cluj și pentru continuarea proiectelor de investiții aflate în derulare pentru care se va contracta și un eventual împrumut, CJ nu va garanta împrumuturile contractate de Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj și nu va aloca din bugetul propriu al județului sume reprezentând cofinanțări / transferuri pentru realizarea investițiilor", se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul a fost aprobat cu 25 de voturi "pentru". 5 consilieri nu au votat. La propunerea consilierului UDMR Balla Francisc, cele două părți au ajuns la un consens, luând decizia, în unanimitate, să aprobe, în luna iulie, un proiect de hotărâre prin care să se realizeze un audit extern la aeroport.

Comenteaza