Consiliul Județean Cluj donează 100.000 de lei pentru Notre-Dame

Consiliul Județean Cluj donează 100.000 de lei pentru Notre-Dame

Suma de 100.000 de lei din bugetul Consiliului Județean (CJ) Cluj va fi donată pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame, distrusă parțial de un incendiu. Propunerea vicepreședintelui CJ, Istvan Vakar, a fost susținută de consilierii județeni.

UPDATE La finalul ședinței de consiliu, Istvan Vakar a declarat: "Am auzit comentarii cum că aruncăm banii noștri către Paris. Nu e așa, nu aruncăm banii, facem un gest simbolic, ca și cum o persoană în timpul slujbei pune o bancnotă în cutia milei. Nu este vorba de milă însă, este vorba de frăție creștină".

“Pe modelul pe care l-am votat de a lua de la funcţionare 200.000 de lei pentru acţiuni culturale, tot în aceeaşi formulă aş propune să punem doar 100.000 de lei pentru un gest simbolic pe care judeţul Cluj, CJ, îl poate face pentru Notre-Dame”, a propus vicepreședintele CJ. 

Alin Tișe, președintele CJ, a susținut propunerea și a subliniat că trebuie găsită forma juridică prin care donația să poată fi făcută. “Suntem de acord, în principiu, dar trebuie să găsim forma juridică. Să vedem unde trebuie alocaţi aceşti bani. Supun la vot acest amendament”, a adăugat Tişe.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea catedralei. „Ceea ce s-a întâmplat la Paris este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile. Vom reconstrui Notre-Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a spus Macron.

Incendiul a izbucnit luni, la 19:50, ora României, la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame. Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost distrusă parțial.

Comenteaza