Consiliul judeţean, îngăduitor cu contravenienţii. Cum scapi de amenzi
- Scris de Ionel Lespuc
- 09 Aug 2016, 15:27
- Administraţie
- Ascultă știrea
Bâlbâielile interne fac Consiliul Judeţean (CJ) Cluj de râs. ZIUA de CLUJ a descoperit că instituţia nu execută silit titlurile executorii din cauză că direcţiile interne se invită una pe cealaltă să acţioneze şi, până la urmă, nu mişcă nimeni un deget.
Concret, este vorba despre amenzile pe care le dau angajaţii Consiliului Judeţean acolo unde au autoritatea să o facă. Noi am documentat problemele legate de transport, un domeniu pe care CJ şi noul său şef, Alin Tişe, continuă să îl ignore. O observaţie este că, de la intrarea în vigoare a noului program judeţean de transport, adică de la 1 ianuarie 2014, s-au acordat numai 15 amenzi. Autoritatea Judeţeană de Transport din cadrul CJ întocmeşte programul de transport judeţean, dar şi verifică respectarea sa. ZIUA de CLUJ a scris despre numeroase încălcări ale programului, despre lipsa de respect a unora dintre operatori între ei şi faţă de pasager, dar AJT a dat doar 15 amenzi! Problema cea mare este însă la încasarea banilor.
2
amenzi dintre cele 15 au fost achitate de contravenienţi până în prezent
Este adevărat, mai multe dintre sancţiuni au fost contestate, dar apoi intervine lipsa de decizie şi de organizare din candrul Consiliului Judeţean. După ce instanţele de judecată resping acţiunea contravenienţilor (dacă se întâmplă acest lucru), aceştia ar trebui să plătească amenda, însă nu o fac pentru că nu sunt executaţi silit. Din informaţiile noastre, de executarea silită a titlurilor executorii ar trebui să se ocupe Serviciul buget local-venituri, din cadrul Direcţiei generale buget, finanţe, resurse umane. Numai că serviciul este de părere că Direcţia juridică ar fi îndreptăţită să se ocupe de executările silite. La un moment dat, a apărut chiar propunerea înfiinţării unui serviciu special care să colecteze banii ce ar trebui să intre în bugetul judeţului, dar s-a renunţat la idee, considerată redundantă. Şi, până la urmă, nu execută nimeni pe nimeni.
Într-un răspuns trimis ZIUA de CLUJ, Alin Tişe recunoaşte situaţia şi se scuză cu un citat de lege. „Vă aducem la cunoştinţă că în conformitate cu prevederile articolului 215 al Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală <dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept>". Adică CJ are tot timpul din lume să afle ce serviciu sau ce direcţie trebuie să îşi facă treaba pentru care este plătită din banii contribuabililor, iar banii se pot încasa şi peste cinci ani.
În acelaşi răspuns, CJ arată că sunt patru firme colecţionare de amenzi neplătite şi care beneficiază de indecizia serviciilor din aparatul administrativ: Tours Claus SRL, Sosim Trans SRL, ambele membre ale Alis Grup, MV Trans 2007 SRL şi Lador Travel SRL.
De curând, Auto Trust Corporation, firma unde director general este un consilier judetean PSD, Alin Popovici, şi Agrar SRL au încasat amenzi de 200.000 de lei, pentru abateri grave de la lege. În mod normal, aşa cum ZIUA de CLUJ a arătat, controlul ar fi presupus şi luarea unor sancţiuni mai dure, de la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale vehiculului până la retragerea licenţelor de traseu. Situaţia expusă mai sus ne arată că CJ este de fapt îngăduitor când dă amenzi, chiar dacă acestea sunt mari, şi că există un motiv foarte simplu pentru care anumiţi operatori îşi fac de cap, arătând lipsă de respect faţă de lege şi pasager.