Consiliul Judeţean renunţă la “ambasadorii” de la Bruxelles

Consiliul Judeţean renunţă la “ambasadorii” de la Bruxelles

Din pricina costurilor substanţiale, administraţia judeţeană a ales să nu-şi mai trimită reprezentanţi la Bruxelles. Un program mai vechi permitea angajaţilor instituţiei să se deplaseze periodic în capitala Belgiei pentru a promova interesele judeţului, pentru a căuta oportunităţi de afaceri sau pentru a învăţa, pur şi simplu, mecanismele de funcţionare ale autorităţilor europene. Pentru cazare, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj achita lunar 900 de euro, sumă la care se adăuga plata diurnelor.

 

Plenul CJ, la iniţiativa preşedintelui Alin Tişe, a decis să rezilieze contractul de închiriere pentru apartamentul din Bruxelles. în baza unui program mai vechi, iniţiat pe vremea când liberalul Marius Nicoară deţinea preşedinţia instituţiei, o serie de funcţionari ai CJ au fost trimişi la Bruxelles să reprezinte interesele Clujului.

 

Mai exact, scopul acestui proiect era acela de a promova judeţul în Europa, de a creşte nivelul de cunoştinţe în domeniul afacerilor europene, de a stabili parteneriate şi a realiza proiecte cu alte regiuni. în 2007 şi 2008, zece angajaţi ai administraţiei judeţene au cheltuit peste 101.336 de lei pe diurnă, transport şi cazare. CJ plătea pe apartamentul închiriat în care erau cazaţi “stagiarii” 900 de euro lunar.

 

 în paralel, funcţionarii aveau posibilitatea să interacţioneze şi să lucreze în cadrul biroului deschis la Bruxelles de Uniunea Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). O vreme, preşedintele CJ, Alin Tişe, a acceptat să continue acest proiect.

 

 “Acum am ales să ne oprim. De câteva luni, nu am mai trimis pe nimeni la Bruxelles, iar în plen, după cum s-a văzut, şi consilierii au ales să întrerupem contractul de chirie pe care plăteam lunar 900 de euro. Este criză, nu ne mai permitem astfel de cheltuieli”, a spus Tişe. El a precizat că, iniţial, se înţelesese cu reprezentanţii CJ Maramureş să ţină apartamentul şi să-şi trimită pe rând câte un delegat.

 

 “Nu ştiu ce planuri mai au ei. Dacă vor, n-au decât să păstreze apartamentul. Noi am decis să ne retragem. Pe viitor, vom vedea dacă vom mai relua acest program. Deocamdată, informaţiile de promovare a Clujului le trimitem direct Biroului UNCJR şi este suficient. Nu e cazul să ne trimitem încă un om acolo”, a concluzionat Alin Tişe.

 


Comenteaza