Consiliul Judeţean s-a pus bine cu Doamne-Doamne şi rău cu legea pământeană. Acum trebuie să ceară înapoi banii daţi bisericii

Consiliul Judeţean s-a pus bine cu Doamne-Doamne şi rău cu legea pământeană. Acum trebuie să ceară înapoi banii daţi bisericii
Consiliul Judeţean a plătit bani nelegal către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în 2013. A venit Curtea de Conturi şi a făcut raport. Ei, ce credeţi? În 2014, CJ a continuat să dea bani nelegali bisericii.

Or fi păcătoşi, Doamne iartă-ne! Conducătorii Consiliului Judeţean (CJ) au ţinut cu tot dinadinsul să se pună bine cu biserica, în acest mandat. Conform rapoartelor Curţii de Conturi, şefii judeţului au pompat bani mulţi către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, fără să ţină cont de legile pământene.

143.000 de lei în 2013, peste 100.000 în 2014

„Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară întocmite la 31.12.2013", realizat de Curtea de Conturi în 2014, atrăgea atenţia că CJ a acordat sume necuvenite în baza contractului de cofinanţare 6577/04.04.2013 Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, pentru cheltuieli de capital în scopul realizării de către beneficiar a proiectului Construire campus Teologic Nicolae Ivan, reprezentând lucrări neexecutate", scrie în raportul făcut public la finele anului trecut. Cuantumul prejudiciului este de 143.000.

Vara aceasta, Curtea de Conturi s-a întors la CJ şi a aflat că practica plăţilor ilegale nu s-a oprit, ci a continuat. În 2014, UATJ (Unitatea Adminitrativ-Teritorială Judeţul) Cluj a plătit 107.951,92 lei, „reprezentând sume necuvenite în baza contractului de cofinanţare 6577/04.04.2013 Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, pentru cheltuieli de capital în scopul realizării de către beneficiar a proiectului Construire campus Teologic Nicolae Ivan".

Inspectorii Curţii de Conturi au observat că atribuirea contractelor nu a urmat paşii legali. În plus, potrivit raportului, „s-a constatat faptul că, în derularea contractelor de cofinanţare, au fost acceptate de către autoritatea finanţatoare în mod nelegal în vederea efectuării plăţilor documente justificative care certifică faptul că fondurile nerambursabile au fost utilizate pentru o activitate a cărei derulare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de cofinanţare. Totodată, s-a constatat situaţii în care au fost efectuate plăţi de către UATJ Cluj, fără ca unitatea beneficiară a finanţării nerambursabile să depună documente justificative aferente programului pentru cheltuieli eligibile".

Lovitura de pedeapsă

Curtea de Conturi nu lasă lucrurile aşa. A decis că şefii judeţului vor stabili, în temeiul art. 33 alin. (3) din legea nr. 94 republicată, "întinderea prejudiciului cauzat bugetului local prin plata unor sume în baza contractelor de cofinanţare pentru proiecte realizate de unităţile de cult şi pentru care documentele justificative prezentate la decontare nu sunt în concordanţă cu lucrările efective realizate, cu cele din angajamentele legale (contractele încheiate cu antreprenorii) şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea prejudiciilor stabilite, în condiţiile legii".

Reprezentanţii CJ sunt somaţi şi să verifice pe viitor felul în care sunt utilizate fondurile şi cel în care sunt realizate lucrările, care trebuie să coincidă cu documentele justificative.

 

 

 

Comenteaza