Consiliul Local Cluj-Napoca își va putea ține ședințele prin videoconferință

Consiliul Local Cluj-Napoca își va putea ține ședințele prin videoconferință

Consilierii au aprobat la ședința de îndată de luni modificarea regulamentului de organizare și de funcționare a Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca, astfel încât în situații excepționale ședințele să se poată ține și online.

”Dorim să pregătim, având în vedere circumstanțele excepționale, posibilitatea de a organiza ședințele CL și în format de videoconferință, pe o platformă online. Se vor respecta toate rigorile legii în privința participării cetățenilor și posibilitatea de a lua cuvântul, în privința dreptului explicit de vot al consilierilor.

Dacă va fi cazul, vă vom invita la o ședință pe o platformă online. Va fi nevoie de o înscriere prealabilă, iar dvs vă veți conecta la aceasta, în rest toate procedurile vor decurge ca și cum am fi prezenți fizic în sala de ședințe. Președintele de ședință și secretarul municipiului vor fi în sala de ședințe, iar votul va fi unul nominal și nu prin ridicarea mâinii.

Pentru a respecta caracterul public al ședințelor, cei care doresc să participe și să ia cuvântul vor putea participa aici, în sală, în numărul permis de lege sau dacă se înscriu online pe această platformă, trebuind însă să anunțe cu minimum patru ore înainte.

Vrem să avem la dispoziție această posibilitate în perioade excepționale, nu va fi o regulă. Și pentru aceasta e nevoie de modificarea regulamentului”, a explicat primarul Emil Boc, în deschiderea ședinței.

”În situații excepționale, constatate de către autoritățile abilitate, precum epidemii, pandemii, fenomene naturale extreme, cutremure, acte de terorism și alte situații similare, ședințele comisiilor de specialitate ale consiliului local se pot desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Rezultatul votului/avizul va fi transmis anterior desfășurării ședinței consiliului local, prin mijloace electronice, secretarului general al municipiului, care asigură transmiterea acestuia către consilierii locali și inițiatori, cel mai târziu în ziua ședinței, anterior aprobării ordinii de zi. Avizul va fi susținut de către președintele comisiei de specialitate, în cadrul ședinței consiliului local, desfășurate prin mijloace electronice, pe o platformă online de videoconferință.

În situații excepționale, constatate de către autoritățile abilitate, precum epidemii, pandemii, fenomene naturale extreme, cutremure, acte de terorism și alte situații similare, ședințele consiliului local se pot desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

În situații excepționale, în care ședințele consiliului local și ale comisiilor de specialitate se desfășoară prin mijloace electronice, pe o platformă online de videoconferință, votul deschis al consilierilor locali se exprimă prin apel nominal, efectuat de președintele de ședință sau prin vot electronic”, se arată în proiectul de hotărâre. Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi.

Comenteaza