Contractul dintre primărie şi Diferit-Kiat, blocat

Contractul dintre primărie şi Diferit-Kiat, blocat
Municipalitatea nu poate încheia acordul-cadru de 140 de milioane de euro pentru întreţinerea străzilor din Cluj-Napoca.

Licitaţia, considerată nelegală, a fost contestată. Tehnologica Radion şi Construct Perom au atacat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) rezultatul licitaţiei pentru reparaţii, întreţinere, construire a drumurilor şi proiectare pentru aceste lucrări şi au blocat încheierea contractului dintre municipalitate şi câştigător, consorţiul Diferit-Kiat.


Contestatarii spun că licitaţia electronică organizată de Primăria Cluj-Napoca nu a respectat legea. Contractul este blocat, iar intervenţiile de urgenţă pe străzi vor fi efectuate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP).

 

Potrivit reprezentanţilor serviciului licitaţii din cadrul Tehnologica Radion, societatea a contestat la CNSC rezultatul procedurii, dar şi modul cum a fost realizat algoritmul de calcul al punctajelor finale ale ofertanţilor în cadrul licitaţiei.

 

“Am contestat fişa de date a achiziţiei, dar şi rezultatul procedurii pe care ni l-a comunicat primăria, care este diferit de cel stabilit de calculator, având în vedere că a fost o licitaţie electronică. Calculatorul a făcut un clasament, dar modul de stabilire a punctajului, ca algoritm, a fost, matematic, greşit întocmit. Culmea, conform punctajelor întocmite de calculator, am fost clasaţi pe ultimul loc. Nu a fost clar modul de calcul”, au declarat reprezentanţii Tehnologica Radion. Aceştia au adăugat că licitaţia de la Cluj-Napoca a comportat mult prea multe probleme. “Noi am făcut contestaţia ca să observe cine trebuie că nu s-a respectat legea cu această licitaţie de la Cluj”, au mai subliniat reprezentanţii societăţii.

 

în schimb, societatea Perom Bistriţa-Năsăud, asociată cu Tehnologica Radion, şi-a rezervat dreptul de a nu comenta în acest moment situaţia. într-o discuţie telefonică cu redactorii ZIUA de CLUJ, reprezentanţii firmei bistriţene au afirmat doar că autorităţile clujene sunt mincinoase.

 

Conform raportului comisiei care a evaluat ofertele, pe locul I s-a clasat asocierea Diferit-Kiat, care a primit 100 de puncte (punctaj maxim), pe locul II s-a clasat asocierea dintre Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 şi Pro Cons XXI, cu 83,05 puncte, iar pe locul III, Tehnologica Radion – Construct Perom, cu 77,96 de puncte.

 

Acestea au fost urmate în ordine de Viarom Construct – Vectra - Damar Consult (77,72 de puncte), Porr Techobau und Umwelt (76,76 de puncte), Strabag – Druconsult – Bituminova - Iridium (74,19 puncte), Romstrade (70,64 de puncte) şi Euroconstrut Trading – PA&CO Intenational (67,43 de puncte). în raportul procedurii, comisia de evaluare recunoaşte că operatorul SEAP a întocmit în 3 iunie un clasament cuprinzând valorile unitare pe tipuri de lucrări conform ofertelor financiare depuse de cele opt societăţi.

 

 “Deoarece propunerea financiară a cuprins şi preţuri unitare pe articole de lucrări, s-au constatat erori la întocmirea preţului total ponderat al ofertei, care trebuia consemnat în câmpul special alocat în SEAP, astfel încât comisia a stabilit solicitarea de clarificări de la Euro Construct Trading şi Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj şi justificări ale preţurilor unitare (de la aceleaşi societăţi, plus clarificări de la Viarom Construct, Romstrade, Strabag, Tehnologica Radion, Diferit – n. red.)”, se arată în raportul comisiei de evaluare a ofertelor din 9 iunie.

 

După ce a primit clarificările de la societăţi şi a luat în calcul şi preţul de proiectare, comisia a decis să atribuie acordul-cadru pentru repararea străzilor din Cluj, în valoare de 600 de milioane de lei (circa 140 de milioane de euro – n. red.) către asocierea Diferit-Kiat.

 

Primarul Sorin Apostu a explicat că municipalitatea nu poate încheia contractul cu Diferit-Kiat din cauza contestaţiei înregistrate în 21 iunie. “Astăzi (ieri – n. red.) am transmis toate documentele ca răspuns la clarificările solicitate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care ne-a anunţat că Perom Bistriţa-Năsăud a contestat rezultatul licitaţiei”, a explicat primarul.

 

Licitaţia pentru străzile din municipiu a fost contestată încă de la începutul acestui an, la lansarea procedurii. Organizaţia de tineret a PNL Cluj a atras atenţia că ar fi vorba despre “un contract cu dedicaţie pentru un anume constructor”.

 

în primă fază, mai multe societăţi interesate au contestat documentaţia, CNSC dispunând anularea procedurii şi refacerea caietului de sarcini. Primăria s-a conformat, modificând caietul de sarcini şi stabilind o nouă licitaţie, însă nici de această dată nu a scăpat de contestaţii - trei societăţi au atacat încă o dată documentaţia, însă contestaţiile au fost clasificate drept tardive. Ulterior, dar înainte ca licitaţia să aibă loc, şi consilierii locali ai PSD au atras atenţia că un astfel de acord-cadru “la pachet” este păgubos pentru primărie, care întotdeauna a practicat un sistem de loturi, în aşa fel încât să sprijine şi firmele clujene. Licitaţia electronică a avut loc, totuşi, în 18 mai.

 

RADP, soluţia de avarie

 

Până la lămurirea situaţiei contractului de 600 de milioane de lei, de intervenţiile la străzi în cazuri de urgenţă se va ocupa Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Directorul Ioan Morocăzan a declarat că regia a participat la o procedură de negociere directă cu primăria, pentru a se ocupa de intervenţii la străzi în cazuri neprevăzute care pot pune în pericol siguranţa circulaţiei din oraş.

 

“Avem staţie de asfalt şi de betoane, truse de asfaltare compuse din repartizator asfalt, freză, cilindri compactori, buldoexcavator. în urma negocierii s-au stabilit preţuri unitare pe baza cărora se vor face plăţile. Nu le ştiu pe de rost, sunt în funcţie de tipul de lucrări”, a menţionat Morocăzan.

 

Comenteaza