Contre opoziţie putere în plenul CJ Cluj pe tema scandalului CMID
- 29 Mar 2018, 16:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
Reprezentanţii opoziţiei din forul judeţean clujean au cerut explicaţii despre litigiul de peste 50 de milioane de lei pe care instituţia îl are tocmai la Paris cu fostul constructor al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).
Conducerea executivă a CJ Cluj a promovat în şedinţa ordinară a plenului de joi un proiect de hotărâre prin care să se aprobe angajarea de avocaţi specializaţi în arbitraj comercial internaţional care să reprezinte interesele instituţiei într-un litigiu cu miză uriaşă pentru bugetul judeţului Cluj, de peste 50 de milioane de lei.
Este vorba de un litigiu comercial, iniţiat de fosta asociere constructoare a Centrului de Management al Deşeurilor Cluj (CMID), Asocierea ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VEL SERVICE S.A., care nu a fost de acord cu rezilierea contractului de către CJ Cluj, operată în 2014, ce se va judeca la Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris.
"ATZWANGER S.P.A. solicită Tribunalului Arbitral să:
- Să constate că rezilierea de către Județul Cluj a Acordului contractual nr. 1/116/2012, este nelegală și netemeinică;
- Să oblige Județul Cluj la restituirea garanției de bună execuție, în valoare de 10.753.601,15 lei;
- Să oblige Județul Cluj la plata sumei totale de 48.613.085,09 lei, plus TVA aplicabilă și dobânzi datorate”, scria în proiectul de hotărâre.
Consilierii judeţeni ai PSD au cerut executivului CJ Cluj să explice cum s-a ajuns aici şi dacă mai există vreo cale de atac după parcurgerea acestei etape de la Curtea de Arbitraj Internațional. Preşedintele CJ Cluj Alin Tişe l-a invitat pe directorul Directiei Juridice să ofere detalii consilierilor despre acest caz.
Directorul Direcţiei Juridice a CJ Cluj, Ştefan Iliescu a explicat în şedinţa de plen că cele două părţi care se judecă acum şi-au asumat acest tip de soluţionare a litigiilor prin contract.
Ştefan Iliescu a mai arătat că acest formular de contract a fost impus de către finanţatorul acestei lucrări din partea României, adică Ministerul Mediului, fiind vorba de un proiect cofinanţat cu fonduri europene. Directorul Direcţiei Juridice a forului judeţean a mai spus că decizia Curţii de Arbitraj Internațional va fi practic definitivă, fiind nevoie de o încuviinţare a instanţei de judecată doar pentru punerea ei în executare.
Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Remus Lăpuşan, a afirmat că cei din conducerea CJ Cluj ar fi trebuit să fie mai atenţi când au reziliat contractul respectiv, pentru a nu se ajunge în această situaţie. Replica reprezentanţilor CJ Cluj a fost aceea că s-a ajuns la reziliere după ce o expertiză din 2014 arăta că vechiul constructor a făcut lucrări neconforme.
"Problemele de natură tehnică din implementarea acestui contract de lucrări (respectiv nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce privește lucrările executate la celula de depozitare din cadrul CMID, calitatea nesatisfăcătoare a umpluturii din digul perimetral, calitatea nesatisfăcătoare a execuţiei digului, nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce privește lucrările executate la sistemul drenant al subcelulelor 1 şi 2 și a calității materialului folosit la stratul drenant) apărute în derularea execuţiei, în principal din culpa Antreprenorului și a Inginerului, au condus în final la rezilierea acestui contract de lucrări. În acest sens, Consiliul Județean Cluj, prin adresa nr. 19603/21.10.2014 a transmis notificarea de reziliere a Acordului contractual”, se arăta în proiectul de hotărâre respectiv.
În cele din urmă, 31 de consilieri au votat “pentru” şi au dat undă verde ca CJ Cluj să poată angaja avocaţi specializaţi pentru acest litigiu de la Curtea de Arbitraj Internațional cu vechiul constructor al CMID.
"Valoarea serviciilor de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare a Judeţului Cluj în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, va fi achitată din bugetul Judeţului Cluj, urmând a fi recuperată de la partea adversă", se mai arată în proiectul de hotărâre al CJ Cluj.