Coreenii, în negocieri pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă VIDEO

Coreenii, în negocieri pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă VIDEO
Intrată ca partener în proiectul Spitalului Regional de Urgenţă, Primăria Cluj-Napoca alături de Consiliul Judeţean va intra în negocieri cu un dezvoltator din Coreea de Sud.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, în calitate de prim responsabil în dezvoltarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă din Floreşti, este în căutarea soluţiilor de finanţare pentru construcţia acestui obiectiv. Primăria Cluj-Napoca avansează însă o primă ipoteză în acest sens şi dezvăluie că un dezvoltator din Coreea de Sud ar fi transmis că este interesat să se implice în realizarea spitalului. Fără să dea numele companiei interesate, primarul interimar Radu Moisin a declarat că ar fi primit vizita unei delegaţii coreene şi că în perioada următoare va fi în măsură să ofere mai multe detalii.

După ce a fost cooptată de curând în proiectul Spitalului Regional de Urgenţă, Primăria Cluj-Napoca trece la iniţiative alături de Consiliul Judeţean Cluj iniţiind negocieri cu un dezvoltator din Coreea de Sud pentru realizarea acestui obiectiv. Consiliul Judeţean, instituţia care desfăşoară de fapt acest proiect, se află deocamdată în faza de angajare a unei firme care să reactualizeze studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic ce va sta la baza acestei investiţii. Abia după ce vor fi stabilite elementele tehnico-financiare ale proiectului se va putea vorbi despre posibilităţile de a fi implementat, explica liderul CJ, Alin Tişe. Cel mai probabil, aprecia acesta, se va merge pe varianta parteneriatului public-privat, urmând a se organiza o licitaţie publică pentru cooptarea investitorului. Amplasamentul din comuna Floreşti pe care se va realiza acest obiectiv (preluat din patrimoniul Ministerului Apărării), este foarte generos, astfel că în afară de construcţia spitalului partenerul privat va putea să realizeze şi alte obiective (imobile de locuit, clinici private, birouri, spaţii comerciale etc.), astfel încât să-şi poată amortiza investiţia, explica Alin Tişe pentru ZIUA de CLUJ.

Însă, în cazul în care investitorii nu vor fi interesaţi să construiască spitalul, atunci sarcina va cădea în seama administraţiei judeţene. Pentru a putea susţine această investiţie, Consiliul Judeţean s-a asociat deja cu Consiliul Local Cluj-Napoca şi cu Consiliul Local Floreşti. Tişe aprecia că este posibilă constituirea unui buget multianual, la care să contribuie toate cele trei entităţi administrativ-locale, urmând ca proiectul să poată demara din această toamnă. "Avem în vedere inclusiv accesarea unui credit bancar pentru a putea demara acest proiect", sublinia Tişe. "Pot să vă anunţ că o companie importană din Coreea de Sud şi-a manifestat intenţia de a construi Spitalul Regional de Urgenţă din Floreşti. Nu pot să spun acum despre cine este vorba, pentru că la acest moment este o chestiune confidenţială, însă pot să spun că este vorba despre o companie foarte mare, cel puţin de calibrul Daewoo şi Hyundai, dacă nu mai mare", a spus şi primarul Radu Moisin, pentru REALITATEA FM Cluj.

El a ţinut să precizeze că a primit o delegaţie din Coreea, formată atât din reprezentanţi ai administraţiei publice, cât şi din oameni de afaceri. "Planurile lor pentru Spitalul Regional de Urgenţă sunt extrem de interesante", a menţionat Moisin. Acesta nu detaliat însă şi formula juridică prin care asiaticii ar putea veni să se implice în dezvoltarea acestui obiectiv. CJ a insistat pe varianta necesităţii organizării unei licitaţii publice, la care ar putea participa orice dezvoltaor interesat. Terenul deţinut de CJ în Floreşti, pentru acest proiect, măsoară 14,5 hectare, urmând a fi delimitat de cazarma unităţii militare din comună. Accesul la spital se va realiza din strada principală, Avram Iancu (E60), prin crearea unui sens giratoriu. De asemenea, se are în vedere şi realizarea unei artere suplimentare care să lege municipiul de spital, prin prelungirea străzii Primăverii, prin spatele complexului Polus, până pe strada Tăuţiului. La intrarea pe amplasament este prevăzut a se construi un parking de circa 500 de locuri. Clădirea spitalului în care vor funcţiona toate secţiile de urgenţă în sistem monobloc va avea o capacitate de 600 de paturi.

 

 

Comenteaza