Coşier, pe făraş. Cine îi va lua locul

Coşier, pe făraş. Cine îi va lua locul
Frauda săvârşită la nivelul ADRNV de către contabila Cosmina Druţă i-a adus clătinarea scaunului şi directorului Claudiu Coşier. Acesta încearcă să se sustragă anchetei demarate de Comitetul Director Regional. Dispariţia a peste 2 milioane de euro din conturile agenţiei prin furtul sistematic al contabilei, timp de doi ani, atrage responsabilitatea, cel puţin morală, a şefului ADRNV.

După aproape 14 ani de când conduce Agenţia de Dezvoltare Regională Nord - Vest (ADRNV), directorul Claudiu Coşier a ajuns să fie cercetat disciplinar. Conform surselor ZIUA de CLUJ, aproape toţi cei 24 de membri din Comitetul Director Regional au votat pentru deschiderea unei anchete disciplinare, nemulţumiţi de rezultatele expertizei contabile, prezentate în cadrul şedinţei extraordinare din 4 februarie. Sursele spun că directorul Coşier ar fi fost convocat oficial să se prezinte la ancheta disciplinară în 5 februarie, însă nu a mai apărut, transmiţând că este bolnav. De atunci acesta nu mai răspunde la telefon. Sub conducerea lui Claudiu Coşier, agenţia a fost fraudată de către contabila Cosmina Druţă, cu suma de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Cu cât trece timpul, gaura financiară de la ADRNV se adânceşte, pentru că nici una dintre administraţiile publice ale regiunii nu sunt dispuse să acopere frauda comisă de contabila Cosmina Druţă. Sursele ZIUA de CLUJ au informat că a fost comandată o expertiză contabilă, iar rezultatele nu-l favorizează deloc pe directorul ADRNV, Claudiu Coşier. "Rezultatele expertizei sunt dezastruoase. Toată lumea se întreba în şedinţa de luni cum de a fost posibil ca trei ani la rând această contabilă să sustragă sume atât de mari, fără ca directorul să intre cel puţin la bănuieli. Mai grav este că din 2014, ADRNV devine organism direct pentru accesarea fondurilor europene. Cine însă mai poate avea încredere că directorul Coşier va fi în stare să gestioneze această structură?", au transmis sursele ZIUA de CLUJ.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, recunoaşte că a fost deschisă o anchetă disciplinară la nivelul ADRNV şi că majoritatea membrilor din Comitetul Director Regional au fost de acord ca în cazul în care se va dovedi că directorul Coşier a fost neglijent în serviciu, acesta să fie schimbat din funcţie. "Din 24 de membri ai Comitetul Director, 22 au votat pentru deschiderea unei anchete disciplinare. Domnul Coşier nu mai răspunde însă la telefon şi nu înţeleg cât are de gând să stea în concediu medical", a spus Uioreanu. Sursele citate au conformat că la şedinţa extraordinară de luni, 4 februarie, Coşier ar fi venit însoţit de un avocat. Atunci s-a votat pentru deschiderea unei anchete disciplinare. Coşier a fost convocat, oficial, pentru data de marţi, 5 februarie, însă nu s-a mai prezentat la anchetă, transmiţând că este bolnav. Redactorii ZIUA de CLUJ au încercat să-l contacteze telefonic, însă acesta avea mobilul închis. "Dacă domnul Coşier este responsabil pentru această fraudă care s-a petrecut în mandatul său, va trebui să răspundă şi să fie demis. Ulterior vom organiza un concurs şi vom angaja un nou specialist pe acest post important de conducere. Să nu uităm că s-ar putea ca de anul acesta să fie implementat proiectul regionalizării şi urmează ca ADRNV să aibă un rol extrem de important", a spus Uioreanu.

ADRNV a ajuns la un pas de faliment după ce contabila agenţiei a furat, timp de doi ani, sume uriaşe din conturi. Cosmina Druţă a transferat banii în conturile firmei sale, iar apoi a cumpărat zeci de apartemente, bijuterii şi alte bunuri. Fapta ei a fost descoperită abia în vara anului trecut, cu toate că ancheta procurorilor DNA a scos la iveală faptul că Druţă transfera bani, în mod fraudulos, din conturile agenţiei încă din 2010. După doi ani de activitate infracţională susţinută, Druţă a adus ADRNV la un pas de desfiinţare.

La scurt timp după arestarea contabilei, în august 2012, Claudiu Coşier a încercat să dea explicaţii pentru "tunul" care s-a dat agenţiei sub conducerea sa. Însă, declaraţiile acestuia s-au axat pe faptul că neregulile din contabilitate au fost sesizate chiar de el şi pe asigurări privind stabilitatea agenţiei, în ciuda situaţiei financiare dezastruoase. Trebuie menţionat că Druţă a "uitat" inculsiv să vireze banii pentru asigurările de sănătate ale angajaţilor agenţiei, iar problema acoperirii salariilor acestora a fost o adevărată provocare având în vedere conturile devalizate.

Întrebat cum a putut să treacă neobservată activitatea Cosminei Druţă, directorul ADRNV a găsit ca explicaţie faptul că atenţia era concentrată pe derularea proiectelor finanţate din fonduri europene. "Noi avem în derulare proiecte în valoare de zeci de milioane de euro, riscul de a se produce un impact financiar asupra agenţiei este de ordinul milioanelor de euro. Din acest motiv, sistemele de management sunt foarte solicitate pe aceste proiecte", a explicat Coşier. Astfel, în timp ce Agenţia veghea la buna implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene, contabila Druţă devaliza conturile proprii ale instituţiei. "Am vrea să putem testa psihologic un om pe care-l angajăm, să vedem dacă e hoţ sau nu, dar aşa ceva încă nu s-a inventat. Faptul că o tânără născută în 1980, cu un copil de un an şi şapte luni, a fost în stare de astfel de lucruri, ne-a descumpănit pe toţi", a spus atunci Coşier, care a subliniat faptul că "nu se pune problema desfiinţării agenţiei, iar activitatea acesteia nu este afectată", cu excepţia proiectelor proprii de investiţii. După conferinţa de presă organizată la izbucnirea scandalului public, Coşier a evitat să vorbească despre "tunul" dat în ograda sa.


Cosmina FERNOAGĂ
Nicoleta NAP

 

 

Comenteaza