Creditul de 50 de milioane de euro pentru drumuri, în linie dreaptă. S-a semnat contractul cu firma de consultanţă

Creditul de 50 de milioane de euro pentru drumuri, în linie dreaptă. S-a semnat contractul cu firma de consultanţă
Fostul Ministru al Comunicaţiilor a deţinut o funcţie de conducere şi a fost acţionar la societatea care a câştigat contractul cu CJ Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a anunţat semnarea, în dimineaţa zilei de joi, 11 august, a contractului de servicii de consultanţă financiară pentru creditul necesar modernizării drumurilor judeţene.

Contractul a fost semnat cu firma VMB Partners S.A din Bucureşti, iar valoarea sa este de 50.000 lei, compania câştigătoare având un termen de două luni de la data semnării contractului pentru a parcurge toate etapele procedurale ale pachetului de servicii de consultanţă financiară de specialitate asumat prin caietul de sarcini.

Consiliul Judeţean mai informează că la sfârşitul acestei perioade de timp, se va cunoaşte banca finanţatoare, sau, după caz, băncile, în cazul în care o singură bancă nu va avea capacitatea financiară de a acorda creditul solicitat. Ulterior, acestor demersuri, după analizarea gradului de îndatorare a bugetului judeţului Cluj şi, respectiv a capacităţii de rambursare a împrumutului, firma VMB Partners S.A. va transmite întreaga documentaţie de accesare a creditului Ministerului de Finanţe, instituţie care are obligaţia înscrierii acestei datorii în Registrul datoriei publice naţionale.

Concomitent cu aceste demersuri financiar-juridice, Consiliul Judeţean Cluj va stabili în cadrul şedinţei din luna august lista finală a drumurilor judeţene pe care se va interveni în urma accesării acestui credit, respectiv numărul de km., categoriile de lucrări, etc. În acest sens, vor avea prioritate drumurile din zonele cel mai intens circulate, drumurile judeţene din zona montană, cele care duc spre obiective de interes turistic sau care leagă alte artere importante din judeţ.

Şapte firme au depus oferte pentru realizarea consultanţei la creditul pentru drumuri, iar această societate, VMB Partners S.A din Bucureşti, a avut preţul cel mai mic, arată reprezentanţii CJ Cluj.

În anul 2014 la această societate a lucrat ca şi director de operaţiuni tranzacţii Marius Raul Bostan, fostul Ministru al Comunicaţiilor. Bostan a anunţat la numirea în funcţia de ministru, in decembrie 2015, că a înstrăinat, către Valentin Adrian Miron, acţiunile pe care le-a deţinut la VMB Partners S.A, reprezentând 45,5 % din capitalul social al companiei, pentru suma de 250.000 de euro.

Alin Tişe a declarat joi în cadrul unei conferinţe de presă că din câte ştie fostul ministru nu ar avea legătură cu firma resppectivă, dar şi dacă ar avea, acest lucru nu are nicio importanţă, atâta vreme cât societatea a oferit cel mai bun preţ dintre toate ofertele.

Tişe mai afirmă că potrivit legii, consiliul judeţean nu era obligat să facă o licitaţie publică în acest caz, având în vedere valoarea relativ mică a contractului, 50.000 de lei, dar a recurs la această procedură tocmai ca să nu existe nici un fel de speculaţie legat de adjudecarea contractului.

 

Comenteaza