Crematoriu uman în cimitirul din Mănăştur
- Scris de Luminita Silea
- 14 Oct 2011, 23:18
- Administraţie
- Ascultă știrea
Administraţia locală clujeană intenţionează să se asocieze cu o firmă privată care va deschide un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur. Primarul Sorin Apostu a explicat că este vorba despre o alternativă pe care municipalitatea o oferă într-un Cluj modern. Consilierii locali vor dezbate la şedinţa de marţi condiţiile asocierii.
"Am primit această propunere de la un investitor privat care doreşte să deschidă un crematoriu uman la Cluj şi avea nevoie de un spaţiu în acest sens. Fostul crematoriu existent în oraş a fost închis înainte de revoluţie. Este vorba despre o alternativă pe care dorim să o oferim într-un Cluj modern, de aceea s-a gândit o asociere. Nu obligăm pe nimeni, este o chestiune de opţiune. Nici nu dorim să intrăm în conflict cu Biserica Ortodoxă. Sunt societăţi care doresc să creeze servicii de acest gen şi deja în mai multe localităţi din ţară s-au înfiinţat crematorii umane. Spaţiul din incinta cimitirului avut în vedere pentru amenajarea crematoriului este unul degradat şi va fi transformt pe cheltuiala investitorului, RDK Cremation", a declarat primarul Sorin Apostu. El a adăugat că propunerea de asociere cu societatea RDK Cremation pentru crearea incineratorului uman va fi supusă atenţiei consilierilor locali la şedinţa de marţi.
Potrivit informaţiilor furnizate de primărie, instituţia va pune la dispoziţia investitorului privat o construcţie de 516 mp din incinta cimitirului (a cărei situaţie juridică a fost clarificată de curând), iar societatea RDK Cremation se obligă să realizeze un crematoriu uman pe cheltuială proprie şi să plătească municipalităţii o cotă de asociere de 15.000 de lei pe an. Repectiva sumă a fost stabilită de comisia mixtă a primăriei în urma unor analize ale valorii de tranzacţionare a construcţiei de pe strada Govora, aflată în proprietate publică. În plus, societatea trebuie să realizeze drumurile de acces şi să asigure racordarea spaţiului la utilităţi, plus să achite lunar contravaloarea acestora după finalizarea investiţiei. Mai mult, prin contract societatea se obligă să incinereze gratuit 40 de cazuri sociale pe an. Durata asocierii a fost fixată la 49 de ani, iar potrivit contractului, societatea se obligă să finalizeze crematoriul în decurs de un an.
O altă condiţie impusă de primărie societăţii a fost ca după finalizarea investiţiei să supună atenţiei Consiliului Local taxa de incinerare, pentru stabilirea unui preţ corect. Contactaţi de ZIUA de CLUJ, reprezentanţii RDK Cremation au declarat că nu pot oferi în acest moment detalii cu privire la înfiinţarea crematoriului uman de la Cluj. "Vom putea oferi informaţii legate de investiţie cel mai probabil săptămâna următoare", au adăugat aceştia.