Video Foto Cum arată bugetul Floreștiului pe anul 2021. Bogdan Pivariu a anunțat pe ce se vor cheltui banii
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 22 Apr 2021, 11:09
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consilierii locali din cea mai mare comună din țară au aprobat, marți, în ședința ordinară, bugetul Floreștiului pentru anul 2021.
Bugetul comunei clujene, aprobat la începutul săptămânii, este de aproximativ 134 de milioane de lei, din care 90 de milioane sunt din bugetul local, plus un credit de 44 de milioane. În investiții merg peste 38 de milioane de lei, și creditul, în cazul în care nu se va găsi sursă de finanțare din proiecte europene sau fonduri guvernamentale
Edilul din Florești, Bogdan Pivariu, a spus la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) în ce constă acel credit, care sunt direcțiile de investiții în cea mai mare comună din România și a vorbit despre importanța accesării fondurilor europene.
„Este un credit accesat cu câțiva ani în urmă, încercăm să obținem bani din alte surse pentru a nu folosi acel credit. A fost luat pentru Centura de Sud, este luat pentru investiții și îl vom folosi doar la nevoie. Bugetul este echilibrat, partea de funcționare a luat destul de mult din resurse, aici intră inclusiv creșa nouă deschisă, intră și cheltuielile curente care ne permit să ne batem cu această pandemie.
Bugetul este îndreptat spre investiții viitoare, toate lucrurile care sunt propuse au ca suport sau ca proiecții viitoare, accesarea de fonduri europene. De asemenea, proiectul bugetului de stat al acestui an permite rectificarea în vederea accesării fondurilor europene ori de câte ori este nevoie. Noi trebuie să fim pregătiți pentru că o să propunem proiecte sustenabile, mature, care pot fi finanțate și care își vor găsi finalitatea cu ajutorul acestor fonduri”, a declarat la ZIUA LIVE, Bogdan Pivariu.
Primarul Floreștiului susține că, de la preluarea mandatului și până la începutul acestui an, s-au depus proiecte europene în valoare de aproximativ 37 de milioane de lei. „Deci, vorbim de încă odată bugetul de investiții al comunei Florești, și nu ne oprim aici. Am depus pe achiziționare de materiale sanitare împotriva bătăliei cu virusului Sars-CoV-2, pentru achiziționarea de echipamente IT.
De asemenea, sunt în depunere proiecte europene pentru fondul de mediu, pentru stații electrice, pentru reabilitarea termică a unităților de învățământ din Florești și avem multe în plan. Digitalizarea este la fel de importantă, acolo se pare că se vor aloca mulți bani, și avem un proiect pregătit ce va avea în centru cetățeanul”, a afirmat Pivariu.
Cheltuielile pentru dezvoltarea și administrarea comunei sunt de aproximativ 81 de milioane de lei, care s-au repartizat astfel: 31% din acești bani merg în infrastructura de transporturi, 18,60% în protecția mediului, peste 8% în învățământ, 2,74% în sănătate, 0,5% în ordine publică și siguranță națională, 15,53% în servicii publice generale, 6,60% în cultură, recreere și religie, iar 11,4% în asigurări și asistență socială. Primarul comunei clujene a prezentat principalele investiții care vor primi finanțare.
Infrastructura rutieră
„În infrastructura rutieră ne propunem o serie de investiții care să crească calitatea vieții. Avem aproximativ 17 milioane de lei pentru infrastructura rutieră, plus acel credit care are ca și destinație drumul de Sud, dar există posibilitatea să facem această investiție pe fonduri europene sau guvernamentale.
De asemenea, avem bugetat partea noastră din realizarea metrolului, care este un subiect de investiții foarte important pentru Florești și pentru toată zona metropolitană. Mai avem o serie de investiții pe sistematizarea traficului, studiul de trafic, modernizarea străzii Eroilor, pasarela pietonală în zona Metro și multe altele”, a precizat Pivariu.
Infrastructura în utilități: apă, canal, iluminat public
Total: 2.9 milioane de lei. Printre proiectele menționate sunt: Modernizare iluminat strada Eroilor, montare leduri comuna Florești, modernizare iluminat public străzi comuna Florești, etc. „Foarte important, am prins în buget pentru a demara un studiu de fezabilitate și proiectul tehnic pentru canalizare în satul Tăuți, singurul sat al comunei Florești care nu are canalizare, și ne propunem ca din acest an să demarăm toate procedurile pentru a ajunge cu canalizarea în satul Tăuți”, a adăugat edilul din Florești.
Investiții în educație
Total: 2.1 milioane de lei: Banii sunt alocați pentru studiu de fezabilitate, proiectare și lucrări de construire pentru o nouă școală, o grădiniță și o creșă în comuna Florești, amenajare creșă „Cetatea Fetei”, sistem de supraveghere clădire interior/exterior, ș.a.
Investiții în creștearea calității vieții
Total: 4.5 milioane de lei: Parc de joacă pentru copii în cartierul Cetatea Fetei, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție pentru adăpost de animale cu și fără stăpân, bugetarea participativă, piață agroalimentară cu parking, plantare de arbori, zona promenadă malul Someșului, ș.a.
Investiții în cultură și sport
Total: 4.1 milioane de lei: Amenajare/restaurare Cetatea Fetei, este bugetat parcul de agrement din Poligon, studiu de fezabilitate Complex sportiv Skate Park, Teren multifuncțional Baza Sportivă str. Someșului, amenajare cămin cultural Luna de Sus, ș.a.
Investiții în digitalizare
Total: 3.2 milioane de lei: Setup-one time sistem informatic și sistem supraveghere video, modernizare și extindere sistem informatic, calculatoare, birou smart mobil, banca de date rurală, amenajare servere sediul Poliției Locale, extinderea sistemului de supraveghere video de pe raza comunei Florești ș.a.
Investiții în mediu și urbanism
Total: 3.2 milioane de lei: Studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție reabilitarea termică a blocurilor din comuna Florești, stații de încărcare mașini electrice, coșuri de gunoi inteligente, achizții containere, studiu de trafic, PUZ malul Someșului, PUZ și PUG comuna Florești, plan de mobilitate, strategie de dezvoltare locală, ș.a.