Cum arată noile autobuze şcolare din Cluj-Napoca, de 625.000 de lei bucata. 14 trasee disponibile

Odată cu începerea cursurilor în 8 februarie, elevii clujeni din clasele primare beneficiază din nou de transport gratuit către și de la școlile unde învață, prin programul "Autobuze școlare", implementat în urma procesului de bugetare participativă. 16 autobuze vor deservi cele 14 trasee din municipiu, preluând elevii din cartiere și aducându-i la școală.

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public au achiziționat recent 10 autobuze școlare de 9,1 m pentru elevi, tip Iveco Daily Feniksbus. Acestea corespund tuturor normelor europene în domeniu, pentru a oferi elevilor clujeni cele mai bune condiții de transport. Două au intrat în circulație luni, iar restul vor intra pe trasee pe parcurs, după finalizarea procedurilor legale necesare.

Poliția Locală va asigura prezența a cel puțin unui polițist local în fiecare autobuz școlar pentru ca elevii să se deplaseze la școală în deplină siguranță. Accesul elevilor se va face doar pe ușa din față și au fost instalate dispensere pentru dezinfectant. Polițiștii locali vor asista copiii la urcare, coborâre și la trecerea străzii, după care aceștia sunt preluați de profesori.

În toate mijloacele de transport va fi obligatorie purtarea măștii de protecție. De la startul proiectului și până în prezent, 180.000 elevi au fost transportați cu autobuzele școlare. Cele 14 trasee pentru transportul elevilor pot fi consultate în detaliu aici: http://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/transport-elevi

Despre noile autobuze:

- Capacitatea de transport este de 33 locuri pe scaune fixe + 1 scaun șofer + 1 scaun însoțitor - pliabil. Ele  sunt de tip Smartline, prevăzute cu centuri de siguranță retractabile, cu fixare în 3 puncte, spătar rabatabil (cu excepția ultimului rând), cotieră rabatabilă pe partea culoarului, mânere de susținere pe colțul scaunului dinspre culoar, mâner de susținere orizontal la scaunul dinspre fereastră. Scaunele dinspre culoar sunt culisabile lateral. Toate scaunele sunt prevăzute cu tetiera integrată, tip pernă, cu susținere laterală și tubulatură de protecție a țesăturilor de contur.
- Puterea motorului diesel este de 132 kW (180 CP), cu norma de poluare Euro VI, etapa D
- Cutie de viteze automată cu 8+1 trepte
- Lungimea autobuzului este de 9,1 m
- Sistem de frânare dotat cu ABS, EBS, ESR
- Sistem de încălzire în sezonul rece al salonului, cabinei și degivrare a parbrizului
- Sistem de aer condiționat pentru sezonul cald
- Ventilație naturală prin geamurile laterale şi prin cele două trape de aerisire
- Geamuri laterale atermice cu tentă de culoare
- Sistem de iluminare interioară a salonului cu lămpi de tip led
- 2 uși: 1 ușă de acces dreapta față, cu sistem de deschidere / închidere cu telecomandă și ușa 2, folosită în caz de urgență
- Indicatoare transport elevi cu iluminare tip led – 2 unități (1 față + 1 spate)
- Staţie de amplificare
- Radio - CD și microfon
- Sistem de supraveghere video în interior și exterior
- Computer de bord cu afișaj digital multifuncțional
- Sistem informatic de gestiune și diagnosticare electronică prin rețea CAN (SIDGE)
- Sistem de urmărire prin GPS a vehiculului
- Sistem Wi-Fi
- 16 mufe USB pe peretele lateral dintre scaune, pentru încărcare de dispozitive mobile

Prețul unui autobuz este de 625.000 de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Este un autobuz modern, dotat cu echipamente ce au caracteristici de ultimă generație. Perioada de garanție este de cinci ani sau 250.000 km (care condiție se îndeplinește prima).

Comenteaza