Cum îşi ocrotesc primăriile salariaţii. Plăţi nelegale de milioane

Cum îşi ocrotesc primăriile salariaţii. Plăţi nelegale de milioane
Primăriile clujene au găsit un mod foarte bun de a cheltui banii strânşi de la contribuabili: îi plătesc suplimentar pe angajaţii lor, spun inspectorii Curţii de Conturi.

Primării sunt darnice cu angajaţii lor. Curtea de Conturi a României a găsit nereguli în ceea ce priveşte plăţile efectuate cu cheluielile de personal în 2014 la nu mai puţin de 15 primării dintre cele 28 verificate din judeţul Cluj. Evident, cele mai mari cheltuieli nelegale găsite de Curtea de Conturi au fost cele de la municipiul Cluj-Napoca, unde sunt peste 1.000 de angajaţi. Suma stabilită ca prejudiciu este 13.134.000 de lei, iar municipalitatea a anunţat că a contestat decizia în instanţă. Dacă primăria clujeană pierde procesul, angajaţii vor trebui să aducă bani de acasă.

În 14 comune, inspectorii Curţii de Conturi au găsit abateri asemănătoare. Un caz deosebit este la Dăbâca, unde primarul şi viceprimarul şi-au burduşit buzunarele fără să le pese de restul angajaţilor. „În perioada 2013-2014 au fost angajate şi plătite nejustificat, din bugetul local drepturi salariale, persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică (primar şi viceprimar)", care sunt de 27.000 de lei, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Problemele privind plata personalului descoperite de Curtea de Conturi sunt legate de premii sau despre prime de sărbători nelegale, salarii şi indemnizaţii de hrană care exced cadrul legal ori stabilirea eronată a salariului de bază, drepturi sociale acordate salariaţilor şi pentru care nu există prevederi legal. În ordine alfabetică, la Aghireşu, prejudiciul stabilit este de 11.000 de lei, la Ciucea, de 20.000, la Corneşti, de 15.000, la Geaca, de 27.000, la Iclod, de 21.000, la Izvoru Crişului, de 15.000, la Mihai Viteazu, de 18.000, la Panticeu, de 27.000, la Ploscoş, de 7.000, la Ţaga, de 70.000, la Unguraş, de 36.000 de lei.

Două cazuri mai „grase" sunt Floreşti şi Feleacu. La Feleacu, „au fost efectuate cheltuieli de personal, care exced cadrul legal reglementat privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, reprezentând spor de fidelitate şi dispozitiv, salariul de merit şi premii", respectiv s-a făcut „angajarea, ordonanţarea şi plata unor cheltuieli de la articolul 20 Bunuri şi servicii, reprezentând drepturi sociale acordate salariaţilor şi pentru care nu există prevederi legale", spun inspectorii curţii, care au stabilit un prejudici ameţitor, de 1.054.000 lei.

La Floreşti, pentru „efectuarea de cheltuieli de personal neprevăzute de legislaţia în vigoare prin acordarea unor premii în limita a 2% din cheltuielile cu salariile", respectiv „plata nelegală reprezentând prime acordate, care exced cadrului legal privind salarizarea personalului din instituţiile bugetare", primăria a fost somată să recupereze 281.000 de lei.

 

Comenteaza