Cum regăsim Clujul în 2020 VIDEO

Cum regăsim Clujul în 2020 VIDEO
Deşi nu este încă pregătit să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe şi-a prezentat viziunea asupra unui Cluj al anului 2020.

O linie de cale ferată performantă, tren rapid, parcuri de energie solară, centre de conferinţe, parcuri industriale, drumuri urbane şi o Autostradă a Transilvaniei finalizată, aceste propuneri şi multe altele au fost cuprinse într-un filmuleţ care prezintă o viziune asupra Clujului anului 2020, în varianta liderului administraţiei judeţene, Alin Tişe. După patru ani de mandat, Tişe admite că e loc şi de mai bine, proiectând judeţul la un cu totul alt nivel, cerând, totodată, autorităţilor locale să-şi schimbe mentalitatea şi să găsească şi resurse alternative de finanţare, astfel încât toate aceste obiective să devină realitate.

Parteneriatele public-private, împrumuturile, emisiunile de obligaţiuni sunt doar câteva din variantele alternative de finanţare de care autorităţile locale ar trebui să se folosească pentru a reuşi să implementeze o serie de proiecte majore de dezvoltare. "Cu toţii trebuie să ne schimbăm mentalitatea vizavi de cei care vin să facă afaceri cu statul. Trebuie să ne obişnuim cu ideea că noi nu putem susţine toate proiectele de investiţii din buzunarele oamenilor şi că este firesc ca privaţii să se implice în dezvoltarea unor proiecte de infrastrcutură, precum cea aeroportuară, de pildă. Pentru că rolul nostru, al instituţiilor de stat, nu ar mai trebui să fie acela de a manageria şi de a derula astfel de investiţii, ci dimpotrivă, acela de a implementa politici de dezvoltare locală şi regională. Când se va înţelege că nu ne putem permite să mai cheltuim din banul public pentru astfel de obiective de infrastructură şi că trebuie să le acordăm privaţilor posibilitatea să investească şi să managerieze astfel de obiective de infrastructură, fie că e vorba de aeroport sau de alte regii, atunci putem spune că am făcut un pas înainte", a afirmat liderul administraţiei judeţene, Alin Tişe.

În opinia sa, Clujul se va dezvolta la o capacitate maximă de abia în momentul în care statul nu îşi va mai asuma rolul de privat. "Nu poţi să construieşti totul din bani publici, autorităţile locale trebuie să înţeleagă acest aspect şi să nu mai aibă acea teamă de a se asocia cu privaţii sau de a face rost de bani din alte resurse", a precizat Tişe. Nici un investitor nu va veni însă să-şi bage bani într-un proiect dacă nu va avea nimic de câştigat, acesta fiind motivul pentru care Tişe lansează ipoteza că în viitorul apropiat structurile de stat vor fi privatizate. "Sunt convins că în 2020 Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, de pildă, va avea un management privat. Aşa cum, de altfel, ar trebui să se întâmple cu absolut toate structurile de stat", crede liderul administraţiei judeţene. Acesta nu este încă pregătit să-şi lanseze candidatura pentru un nou mandat de preşedinte, însă a ţinut să prezinte un filmuleţ în care a proiectat un Cluj al anului 2020.

"Sunt ideile mele, este o imagine despre un Cluj al anului 2020. Un Cluj aşa cum mi l-aş dori pentru mine, pentru familia mea, pentru noi toţi. Acum nu spun că ceea ce prezint eu aici nu poate fi îmbunătăţit sau că nu poate fi criticat", a comentat Tişe. Realizarea acestor obiective, spital regional de urgenţă, tren rapid, autostrăzi urbane, parcuri tehnologice, centre de business, centre de birouri şi multe altele, vor putea fi implementate în întreg judeţul dacă autorităţile locale se vor implica şi vor învăţa să-şi asigure banii necesari şi din alte resurse decât bugetul local, bugetul Consiliului Judeţean sau bugetul de stat.

 

Comenteaza