Cum să ne protejăm în zilele de caniculă / Recomandările autorităților clujene

Cum să ne protejăm în zilele de caniculă / Recomandările autorităților clujene
| Foto: Facebook Prefectura Cluj

Reprezentanții Prefecturii Cluj precizează că joi a avut loc o ședință în sistem videoconferință, cu Ministerul Afacerilor Interne, la care au participat dr. Raed Arafat, Secretar de stat, Șef al DSU, subprefectul István-Szilárd Tasnádi și membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, pentru luarea măsurilor necesare în cazul caniculei.

Autoritățile au în vedere gestionarea posibilelor situații de urgență ce se pot produce, din cauza temperaturilor ridicate.

Reprezentanții Prefecturii Cluj menționează că în acest sens, există Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență-https://fiipregatit.ro/, unde se găsesc ghidurile pentru situațiile de urgență, implicit Ghidul pentru CANICULǍ, care poate fi găsit aici: https://fiipregatit.ro/ghiduri/canicula-despre-8-17...

Autoritățile îndeamnă opinia publică să respecte următoarele cerințe pentru a rămâne în siguranță:

Rămâi în casă pe parcursul zilei, pe cât posibil, evitând perioadele cu cele mai înalte temperaturi (11:00 - 18:00).

Izolează-ți locuința pentru a o menține răcoroasă. Acoperă ferestrele cu draperii, jaluzele, obloane. Sigilează ușile și ferestrele cu benzi de protecție. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).

Verifică dacă sistemul de aer condiționat și ventilatoarele funcționează corect.

Dacă nu ai aer condiționat sau ventilatoare în locuință, găsește locuri publice răcoroase unde să te adăpostești (precum o bibliotecă, un mall, etc.).

Dacă ai o afecțiune medicală sau iei medicamente, discută cu medicul tău despre cum să te pregătești pentru căldură extremă.

Hidratează-te. Bea suficientă apă pentru a preveni insolația. Un adult ar trebui să consume aproximativ 8 pahare de apă sau lichide pe zi.

Poți verifica nivelul de hidratare în funcție de culoarea urinei. Dacă urina este galben închis, este indicat să bei mai multă apă și lichide cu electroliți.

Dacă transpiri excesiv, utilizează săruri de rehidratare sau băuturi bogate în electroliți pentru a înlocui mineralele pierdute.

Poartă haine de culoare deschisă, largi, acoperă-ți capul cu o pălărie și protejează-ți ochii cu ochelari de soare.

Folosește cremă cu un factor de protecție solară (SPF) 30 sau mai mult.

Fă dușuri reci pentru a te răcori.

Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu.

Redu expunerea la căldură. Stai într-un loc cu aer condiționat sau mergi undeva la răcoare. Alternează deplasarea cu repausul. Poartă haine ușoare și largi și ochelari de soare. Fă dușuri reci. Aerisește camerele în timpul nopții, când temperaturile sunt mai joase.

Mânâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

Evită efortul fizic sau munca în aer liber în perioadele cu temperaturile cele mai ridicate (intervalul 11-18). Fă pauze dese la răcoare și hidratează-te.

Fii atent la semnele epuizării termice și acționează imediat.

Verifică-i și ajută-i pe cei mai vulnerabili. Cele mai expuse riscurilor în caz de caniculă sunt persoane sunt în vârstă, copiii, cei bolnavi sau persoanele supraponderale.

Ai grijă de animalele de companie. Nu lăsa niciodată oameni sau animale de companie într-o mașină închisă într-o zi caldă. Asigură-te că animalele au suficientă apă și umbră. Protejează-le corespunzător tălpile de căldura asfaltului.

De asemenea, în caz de nevoie, găsiți punctele de prim-ajutor, din județul Cluj, aici: https://bit.ly/3bxJuWi.

Comenteaza