Cum se apără Sala Polivalentă în scandalul copilului căzut de la 4 metri (surse)

Cum se apără Sala Polivalentă în scandalul copilului căzut de la 4 metri (surse)
Incidentul de sâmbătă seara, când un copil de nouă ani a căzut printre două tribune, la Sala Polivalentă, este anchetat de poliţie.

Sala Polivalentă este o bijuterie a Clujului, aşa cum îi place primarului Emil Boc să o numească. Este, însă, un giuvaier ciobit după incidentul de sâmbătă seara. Doar dacă aţi hibernat în ultimele trei zile, deşi a cam venit primăvara, nu aţi aflat cum un copil de 9 ani s-a prăbuşit de la 4 m într-un spaţiu rămas între tribuna fixă a sălii şi cea retractabilă.

Copilul, fiul directorului de la Farmec SA şi junior la „U"-BT, s-a ales cu antebraţul fracturat. Din tot ghinionul acesta, faptul că băiatul nu a suferit un accident mai grav este fărâma de noroc. El făcea parte din grupa de baby-baschet a clubului şi era însoţit la Sala Polivalentă de părinţi şi de antrenor.

Poliţia a demarat o anchetă, în urma unei plângeri făcute de Mircea Turdean, tatăl copilului. De asemenea, primăria face propriile cercetări: viceprimarul Gheorghe Şurubaru, fost director la CFR Infrastructură, a fost desemnat să priceapă elementele tehnice care au dus la apariţia incidentului.

22

de centimetri este dimensiunea spaţiului dintre cele două tribune, prin care s-a prăbuşit copilul de 9 ani

ZIUA de CLUJ a aflat, pe surse, ce au spus angajaţii SC Sala Polivalentă SA în faţa anchetatorilor.

Ei ar fi prezentat documente care atestă că au solicitat firmei care a construit sala, CON-A, să remedieze problema apărută. Ultima comunicare ar fi avut loc chiar la începutul acestei luni. Problemele sunt, însă, vechi de când sala. Tribuna retractabilă a fost instalată de firma Intersport şi este acţionată de o telecomandă. Numai că angajaţii de la Polivalentă se plâng că tribuna mobilă nu se retractează aşa cum ar trebui.

În 2014 au semnalat prima dată acest aspect; au fost chemaţi cei de la Intersport, care au evaluat situaţia şi au conchis că şapa de beton pe care este instalată tribuna nu este dreaptă. Drept urmare, CON-A a refăcut şapa. Culmea, situaţia s-a repetetat.

Pentru că tribuna tot nu se retracta, Intersport a venit din nou şi a anunţat că şapa tot nu e dreaptă. CON-A nu a mai refăcut şapa, ci a dat vina pe felul în care a fost montată tribuna. Schimbul de documente ştampilate a continuat fără rezultat până când ghinionistul copil a căzut în gol. Sala a fost inaugurată în 2014 şi se află în garanţie timp de trei ani.

Apoi, conform legii nr. 4 din 2008, articolul 2, conducerea SC Sala Polivalentă SA a arătat că nu are nicio vină, pentru că incidentul s-a produs în timpul când spaţiul era închiriat, iar organizatorul evenimentului era clubul de baschet „U"-BT.

Iată ce spune articolul 2: „Organizatorii competiţiilor şi jocurilor sportive şi forţele de ordine angrenate au obligaţia de a asigura protecţia şi siguranţa spectatorilor, sportivilor şi oficialilor şi de a lua măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente ce se pot produce pe traseele de afluire/defluire şi în interiorul arenelor sportive, înainte, pe timpul şi după terminarea competiţiei sau a jocului sportiv".

Trebuie subliniat, însă, că legea nr. 4 înţelege prin „siguranţă" ocrotirea spectatorilor de acte de violenţă, nu faptul de a cădea printre tribune. „Noi ne-am ocupat de siguranţa în cadrul meciului, de pază şi de protecţie. Recunosc că nu am inspectat sala înainte de meci", a spus Mircea Cristescu, directorul executiv al clubului „U"-BT.

Incidentul nu intră sub incidenţa controalelor pe care le efectuează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU, a explicat că sala îndeplineşte toate reglementările privind securitatea la incendiu şi că beneficiază fără nicio problemă de autorizaţie de funcţionare. „Ceea ce s-a întâmplat nu este o situaţie normală, dar noi nu putem să depăşim competenţele pe care le avem şi care sunt legate de securitatea la incendii", a spus Biriş.

Prezent luni la REALITATEA FM Cluj, primarul Emil Boc a subliniat că a cerut formarea unei comisii tehnice de anchetă şi l-a desemnat pe viceprimarul Gheorghe Şurubaru să o conducă. „În mod normal, tribuna retractabilă trebuia să intre sub tribuna fixă. S-a produs probabil o defecţiune care a condus la existenţa acestui spaţiu. I-am chemat pe constructorii sălii pentru analiză şi vom lua măsuri imediate de remediere; dacă va fi nevoie vom face un grafic pentru remedieri.

Clujenii trebuie să ştie că nu există niciun eveniment anulat; chiar duminică seara a avut loc acolo concertul Toto Cutugno. Nu vreau să mă pronunţ până la finalul anchetelor, dar lucrurile merg mai departe şi ne vom apleca către toate nuanţele, astfel încât să prevenim asemenea incidente pe viitor", a spus Boc. Directorul Sala Polivalentă SA, Ionuţ Rusu, nu a putut fi contactat.

DECLARAŢIE
„Cum este posibil să inaugurezi o construcţie nesigură? Cum este posibil să fii atât de superficial şi să laşi o ditamai gaura nesecurizată? Dacă murea copilul meu? Trebuie să moară oameni ca să le pese primarului şi consilierilor locali de siguranţa spectatorilor din Sala Polivalentă?

Luni, la prima oră, îmi consult avocatul şi îi dau în judecată şi pe Emil Boc şi pe dragii de consilieri locali, pentru că au autorizat o asemenea construcţie pericol public. Nu cer decât daune morale, fiindcă vreau să plătească cei vinovaţi şi să se înveţe minte să fie responsabili"
Mircea Turdean, duminică, 13 martie, pentru Ziar de Cluj

 

Comenteaza