Foto Cum se prezintă gazonul de pe Cluj Arena după Untold! Arată mai bine decât în anii trecuți

Spre deosebire de anii precedenți, măsurile luate de organizatori par că au dat roade, iar suprafața de joc de pe stadionul din Parcul Central se prezintă în condiții mult mai bune.

Demontarea panourilor de protecție a început luni dimineață, la scurt timp după ce ultimii festivalieri, care au dansat la concertul lui Armin van Buuren, au părăsit stadionul Cluj Arena.

Din primele imagini de la fața locului se poate observa că gazonul arată bine, cel puțin în jumătatea dinspre peluza sud.

Sistem nou de protecție pentru suprafața de joc

Mircea Crăciun, directorul general Eco Garden Construct, una dintre firmele care au lucrat în primăvară la schimbarea gazonului și cea care se ocupă acum de mentenanța suprafeței de joc de pe Cluj Arena, dar și de protejarea acesteia în timpul festivalului, a explicat, zilele trecute, ce măsuri s-au luat în acest an, dar și scenariile luate în calcul.

La gazon s-au făcut verificările și testările pentru planeitate și elasticitate înaintea evenimentului, ca să ne asigurăm că acestea corespund din punct de vedere al solicitărilor sportive. Am făcut și operațiuni de aplicare de fungicid, care ar trebui să prevină putrezirea gazonului în cazul unor ploi foarte bogate cantitativ.

Pentru partea de estetică și densitate se vor aplica în total aproximativ o tonă de sămânță de gazon cu germinare rapidă. O parte înainte de eveniment, iar restul după. Este o metodă ce se folosește în Premier League și în campionatul olandez. Trebuie precizat că asta se va aplica doar dacă gazonul nu va necesita înlocuire.

Noi suntem pregătiți pentru toate variantele. Sunt trei scenarii luate în calcul: să fie păstrat gazonul și făcute doar mici retușuri, să fie schimbat parțial sau schimbat total. Decizia va fi luată după terminarea festivalului, în urma măsurătorilor care se vor face. Analiza vizuală este insuficientă și neconcludentă.

Pe noi ne interesează infrastructura suprafeței de joc, să fie sigură pentru jucători. Este important de menționat că ne interesează mai mult structura decât estetica. Anul acesta, gazonul va fi protejat cu o generație nouă de portafloor. Sunt niște materiale noi din SUA și omologate de UEFA. Așteptăm să vedem și noi rezultatele. Este un sistem nou și super-lăudat peste tot pe unde a fost folosit, pe alte mari stadioane.

Singurul impediment major pe care noi îl noi vedem, tehnic vorbind, este legat de apariția ploilor abundente. Asta ar putea genera probleme suplimentare. Dacă nu plouă tare, nu cred că gazonul va trebui schimbat. Ne dorim ca meciul FC Universitatea Cluj - CFR să se poate juca pe Cluj Arena. Vom face toate eforturile în acest sens”, spunea directorul Eco Garden Construct.

Așadar, revenirea „studenților” pe Cluj Arena este așteptată să se întâmple odată cu derby-ul Clujului. Meciul FC Universitatea Cluj – CFR este programat să se dispute în etapa a 6-a Superligii, în weekend-ul 19-20 august.

Comenteaza