Cum va arăta al doilea mare parc al Clujului (III)

Câştigătorii concursului de soluţii pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor, al doilea ca suprafață din Cluj-Napoca (5,4 ha), au fost desemnaţi în primăvară, însă planşe detaliate ale proiectului au fost publicate pe pagina de Facebook Someşul Nostru. Astăzi, proiectul echipei clasate pe locul III.

Amintim că Parcul Feroviarilor a intrat în domeniul public al municipiului în 30 iunie 2017, printr-o hotărâre de guvern aşteptată încă din 2015. Ulterior, Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (filiala Transilvania) au lansat un concurs de soluţii pentru amenajarea acestuia. Mai jos, prezentăm câştigătorii clasaţi pe locul III. 

"Vă propunem un ultim set de planșe care imaginează câteva soluții fezabile și creative de amenajare a Parcului Feroviarilor. Conceptul aparține câștigătorilor locului III al concursului internațional de reabilitare și de reactivare al amintitului parc (echipa BIA Șerban Daniel Lucian / Daniel Șerban)", se arată într-un mesaj de pe pagina de Facebook Someşul Nostru. 

 

14 echipe de arhitecți au elaborat proiecte pentru modernizarea Parcului Feroviarilor, în cadrul concursului organizat de Primăria Cluj-Napoca și de Ordinul Arhitecților din România. Juriul a fost format din Jose Mayoral, ales drept președinte al acestui juriu, Ligia Subțirică, Vlad Gaivoronschi, Elisabeta Dobrescu, Cristian Borcan, Anca Cioarec.

Este vorba despre arhitecți din Timișoara, București, Cluj, iar Jose Mayoral este un arhitect chilian, angajat la societatea Practica (Spania), care a câștigat concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului.

Juriul, despre proiectul echipei de pe locul III 

Juriul a apreciat funcționalitatea soluției care propune ierarhii clare ale căilor de circulație și ale spațiilor generate prin configurația vegetației, rezultând caractere diferite și structurări diferențiate ale acestora. Proiectul propune diferite posibilități de acces la malul Someșului, cu diferite atmosfere, predominând cea de pe latura nordică. Sunt ilustrate diferite scenarii de utilizare a spațiilor, inclusiv pe timp de noapte. Spațiile destinate jocului copiilor sunt generoase, iar pavilionul creează o zonă multifuncțională.

Subliniem că echipa câștigătoare a concursului a obținut premiul cel mare, reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, în valoare de 555.450 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Pentru proiectul plasat pe locul doi a fost oferit un premiu de 35.000 de lei, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 de lei. Valoarea investiției pentru amenajarea Parcului Feroviarilor este estimată la 6,9 milioane euro. 

Istoria Parcului Feroviarilor

Parcul Feroviarilor (5,4 ha) a fost atestat documentar în sec. al XIX-lea, aici având loc târgul de vite al oraşului. În anii ’60 a luat actualul nume şi a fost transformat în parc de distracţii pentru copii. La începutul anilor ’90 a fost dat în administrarea Sucursalei Regionale CFR Cluj. În 2006 a fost cedat prin concesiune, pe 25 de ani, omului de afaceri Arpad Paszkany, prin intermediul Clubului de Fotbal CFR 1907, pe atunci CFR Ecomax.

Atunci, terenul a fost evaluat la doar 7,4 milioane de lei. Prin contract, clubul de fotbal se angaja să facă investiţii în valoare de 17,5 milioane de lei. Banii ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru construirea unei baze sportive, a unui hotel şi a unui parc de joacă pentru copii, deschis accesului public. Din aceste planuri, s-a concretizat doar un teren de fotbal, ecologiştii împiedicând continuarea lucrărilor, în 2011, pe motiv că se distrug arborii bătrâni ai parcului.

A urmat perioada de criză, iar anul trecut, Paszkany a anunţat că renunţă la investiţii. Terenul s-a întors, aşadar, la Căile Ferate Române. Pentru salvarea parcului şi reintroducerea acestuia în circuitul public al oraşului a luptat şi un grup civic, intitulat Federaţia Parcului Feroviarilor. Ecologiştii au înaintat către Regionala CFR un plan de preluare şi reactivare în toamna lui 2014. Pe 20 de ani.

VEZI ŞI

Cum va arăta al doilea mare parc al Clujului. Planşele proiectului (I) 

Cum va arăta al doilea mare parc al Clujului (II)

Comenteaza