Video Cum va crește siguranța rutieră pe drumurile din Cluj. Șeful județului: „Este o prioritate a noastră” / Pe ce drumuri se lucrează
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 20 Mar 2024, 13:04
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consiliul Județean Cluj va achiziționa, din fonduri europene, echipamente electrice pentru marcarea și curățarea drumurilor județene. Totodată, vor fi iluminate aproape 200 de treceri de pietoni de pe drumurile din județ.
Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre investiția de aproximativ 5 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.
„De-a lungul anilor, am avut o preocupare permanentă pentru tot ceea ce reprezintă calitatea drumurilor, a infrastructurii rutiere la nivel județean. În general, pentru lucrările de asfaltare sau modernizare de drumuri, încercăm să creștem siguranța, dar și estetica. Încercăm, prin anumite finanțări nerambursabile, să creștem siguranța rutieră pe aceste drumuri.
Astfel, vom achiziționa două ansamble formate din unitate de propulsie acţionată electric și maşină de mică capacitate (AIRLESS) manuală, respectiv două automăturătoare compacte acţionate electric. Acestea vor fi utilizate pentru activităţile de executare a marcajelor rutiere şi pentru curăţarea zonei drumului.
De asemenea, am mai depus spre finanțare încă un proiect pentru creșterea siguranței rutiere. Acesta vizează iluminarea, într-o primă etapă, a 188 de treceri de pietoni de pe drumurile județene, instalarea a peste 370 de aparate de iluminat și de stâlpi noi. Trecerile de pietoni vor fi iluminate cu sisteme inteligente de tip led, care vor fi alimentate atât din rețeaua electrică existentă, cât și prin intermediul unui sistem fotovoltaic.
Această activitate a noastră vine în completarea activității permanentă de reabilitare a drumurilor. Este o schimbare în bine, în mod evident, în tot ce înseamnă infrastructura rutieră din județul nostru”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.
Liderul CJ Cluj: „Există o creștere a calității lucrărilor la firmele care lucrează pe drumurile județene”
„Noi alocăm în fiecare an sume importante pentru infrastructura rutieră. Anul acesta avem peste 160 de milioane de lei pentru reabilitare și modernizare. Mai avem aproximativ 200 km în interioriul localităților, care, deși sunt în comune, aparțin Consiliului Județean. Pe lângă a-i ajuta pe primari să-și facă drumurile comunale sau între sate, încercăm să continuăm să ținem ritmul la modernizarea pe care o avem pe drumurile județene. Fie că vorbim de Huedin, Mărișel, Mănăstireni, Călata, zona Dejului, zona Gherla, toate aceste drumuri vor ajunge la un stadiu normal de modernizare. Apoi vom discuta doar de retușuri, reparații o dată la 2-3 ani, în funcție de garanție. Observ că există o creștere a calității lucrărilor la firmele care lucrează. Și-au dat seama că nu mai pot să vină acolo unde constată că nu există prețul acoperitor. Firmele au învățat să nu mai vină la licitațiile unde prețul este prea mic, iar apoi să facă cine știe ce combinații sau chiar încălcări ale contractului doar ca să rămână cu ceva profit”, a afirmat Tișe.