Cum va modifica primăria regulamentul cimitirelor

Cum va modifica primăria regulamentul cimitirelor
După constructorii de monumente funerare s-au coalizat şi au ameninţat cu procese primăria, consilierii locali au dat curs solicitărilor acestora de modificare a regulementului pentru cimitire. La următoarea şedinţă de Consiliu Local vor veni cu un proiect de hotărâre în acest sens.

Asistaţi de un avocat, mai multe societăţi şi persone fizice autorizate care execută monumente funerare au formulat o plângere prealabilă împotriva hotărârii Consiliul Local din luna februarie prin care s-a adoptat regulamentul de funcţionare a cimitirelor din subordinea primăriei.

Constructorii au cerut modificarea mai multor articole din regulament, considerând că prevederile acestuia nu respectă legea şi îi obligă să se lase de meserie. În caz contract, ei şi-au rezervat dreptul să se adreseze instanţei de Contencios Administrativ pentru anularea prevederilor care îi lezează: primăria a impus avizul de la Comisia Zonală pentru Monumente (CZM) pentru toate lucrările din Cimitirul Central, în timp ce CZM solicită acest aviz doar pentru cele care sunt monumente istorice, s-a impus ca sâmbăta să nu se lucreze în cimitire, programul de lucru este prea scurt, iar firmele sau persoanele fizice autorizate sunt obligate să solicite autorizaţie de construire sau de lucru pentru fiecare lucrare executată într-un cimitir, iar în dosarul de obţinerea a acesteia trebuie să facă dovada că au minim doi angajaţi. De asemenea, constructorii sunt nemulţumiţi că nu pot depozita materialele în cimitire, că trebuie să semneze un protocol dacă vor să execute lucrări, dar şi că primăria a fixat amenzi foarte mari.

Dintre aceste revenicări, comisia juridică a Consiliul Local a fost de accord cu cele referitoare la avizul de la monumente, cu ziua de sâmbătă şi cu autorizaţia de construire. Consiliul PDL Radu Moisin a explicat la şedinţa Consiliul Local de ieri că la următoarea şedinţă executivul va veni cu proiectul de modificare a regulementului pentru cimitire care va ţine cont de cele trei propuneri ale constructorilor de monumente funerare, agreate de specialiştii primăriei.

La dezbatererile de anul trecut pe tema regulementului pentru cimitire, societăţile care executau lucrări la monumentele funerare se plângeau că primăria le impune prea multe taxe şi avize care nu vor face decât să le îngreuneze activitatea. "Trebuie să mai achităm primăriei cei 1.200 de lei pentru avize, ca să putem lucra în cimitire. Aceasta în condiţiile în care oricum plătim destule dări la stat", se plângeau aceştia.

 

Comenteaza