Cum vrea Clujul să fie peste Budapesta, Belgrad sau Kiev: „Acesta este planul nostru până în 2050”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 06 Iun 2023, 11:24
- Administraţie
- Ascultă știrea
Viitoarea strategie de dezvoltare teritorială a Județului Cluj pentru perioada 2023-2030, parte integrantă a Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ), este realizată în parteneriat cu Banca Mondială.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat care sunt obiectivele și țintele pe care Clujul dorește să le atingă prin intermediul acestei strategii.
„Noi lucrăm în prezent la o strategie de dezvoltare a județului până în anul 2050. Lucrăm cu specialiști bineînțeles. Este o finanțare prin Banca Mondială. Printre țintele pe care vrem să le atingem prin această strategie sunt următoarele: ne dorim ca, până în 2050, Clujul și județele învecinate, prin prisma Clujului, să fie regiunea din România cu cel mai ridicat nivel al calității vieții.
De asemenea, vrem să fie cea mai atractivă destinație pentru talente, antreprenori și investitori din teritoriul delimitat de principalele capitale centrale și sud-est ale Europei, de la Budapesta, Belgrad, Sofia, București, Kiev. Despre acest areal vorbim. Această strategie are în vedere mai multe componente.
Ne dorim ca PIB-ul pe cap de locuitor să fie egal cu media UE. Să avem acces în maximum trei ore la orice stat membru al Uniunii Europene. Dorim ca populația marginalizată să fie sub 1% din populația rezidentă. Gradul de urbanizare să fie de 80%. De asemenea, să absorbim 3 miliarde de euro din fonduri europene până în anul 2050. Am atras deja 1 miliard.
Acestea sunt câteva dintre coordonatele caracteristice esențiale din viitoarea strategie la care se lucrează acum. Dezvoltarea județului se va ghida după acest plan. Nu poți face planuri dintr-un an în altul. De accea vorbim de anul 2050. Nu știu câte Consilii Județene au asemenea strategii”, a afirmat, Alin Tișe, la un post local de radio.
Proiectul ce are ca obiect aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială a Județului pentru perioada 2023-2030 își propune stabilirea direcțiilor și priorităților de investiții în domeniul dezvoltării teritoriului, ca măsură responsabilă și obligatorie pentru amenajarea spațială echilibrată la nivelul județului. În acest fel se urmărește o protecție sporită a patrimoniului natural şi construit, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor județului.
Reamintim, în acest context, faptul că județul Cluj este primul din țară care beneficiază de sprijinul acordat de Banca Mondială, în cadrul unui proiect de asistență tehnică, pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (www.patjcluj.ro).