Curtea de Conturi a lăsat Crucea Roşie fără 60.000 de lei

Curtea de Conturi a lăsat Crucea Roşie fără 60.000 de lei
Curtea de Conturi a semnalat că reprezentanţii Consiliului Judeţean ar fi făcut plăţi necuvenite către Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, filiala Cluj, în valoare de aproape 60.000 de lei.

„Urmare a auditării cheltuielilor efectuate de la capitoul 54, „Asociaţii şi fundaţii" şi din verificarea documentelor justificative care au stat la baza acceptării la plată şi la decontarea de către entitate, în favoarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, filiala Cluj, s-a constatat decontarea nejustificată a sumei de 59.925,75 lei, fiind astfel cauzată o pagubă efectivă bugetului local", scrie în raportul Curţii de Conturi.

Banii ar fi fost acordaţi ca urmare a asocierii dintre CJ şi Crucea Roşie, cu scopul de a cofinanţa construirea unei baze de pregătire de prim ajutor şi intervenţii în situaţii de urgenţă în localitatea Şoimu, comuna Valea Ierii. CJ şi-a luat sarcina de a cofinanţa acest prioiect prin HCJ 278/2011.
Curtea de Conturi arată că CJ ar fi decontat nejustificat lucrări suplimentare în valoare de 28.921,53 lei, fără dispoziţii de şantier semnate de toţi cei implicaţi, adică proiectant, executant, beneficiar şi verificator de proiect, situaţie care ar fi ilegală şi chiar ar contraveni contractului de asociere.

Cei de la Curtea de Conturi ne-au spus că lipseşte ceva. Le-am explicat punctul nostru de vedere, nu au înţeles, aşa că am returnat Consiliului Judeţean 60.000 din cei 150.000 de lei cu care au sprijinit construcţia centrului de pregătire de la Şoimu. Proiectul este în valoare de 1,5 milioane de euro, iar CJ ne ajută cu o mică parte. Păcat că a trebuit să returnăm suma, fiecare ban contează la o asemenea investiţie, dar dacă aşa a decis Curtea de Conturi, noi ne-am supus", a declarat Simona Bratu, directorul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, filiala Cluj.

Baza de pregătire de prim ajutor şi intervenţii în situaţii de urgenţă din localitatea Şoimu este prim de acest fel din ţară. Lucrările sunt într-un stadiu avansat. Exteriorul ar urma să fie terminat anul acesta, iar interiorul, în vara anului 2016. Lucrările sunt executate de compania Modern Bau.

 

Comenteaza