Daţi din pedale! 100 de clujeni vor testa reţeaua de bike-sharing înainte de lansarea oficială

Daţi din pedale! 100 de clujeni vor testa reţeaua de bike-sharing înainte de lansarea oficială
Autorităţile locale caută 100 de voluntari care să testeze noul sistem de bike-sharing.

Proiectul bike-sharing pare că uşor, uşor se urneşte la drum. Amânat la nesfârșit de problemele tehnice și legislative apărute, proiectul intră acum, la peste doi ani de la momentul când trebuia finalizat, în linie dreaptă. În momentul de faţă se fac ultimele verificări la dotarea tehnică, adică la corelarea stațiilor, a programelor informatice şi a echipamentelor, după care demarează un proiect pilot cu un anumit număr de biciclete. Abia apoi proiectul va fi lansat în varianta finală.

Autorităţile au anunţat, miercuri, că vor începe recrutarea unor voluntari care să testeze noua reţea de biciclete. Mai exact, sunt căutaţi 100 de doritori, care se vor putea înscrie pe site-ul primăriei. Testările pentru proiectul de bike-sharing vor avea o durată de aproximativ două luni.

Pentru început vor fi funcţionale 20 de staţii de self service. În cadrul proiectului au fost achiziţionate 540 de biciclete care au doi senzori ce comunică cu staţiile.

"Încerc să fac un apel către clujeni. Avem nevoie de înţelegere şi de responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi. E un proiect care cu siguranţă va crea nemulţumiri. Nemulţumiri din partea bicicliştilor, pentru că unele piste sunt pe banda de circulaţie a maşinilor, altele în afară, altele pe trotuar, ei trebuie să înţeleagă că aşa este configuraţia oraşului şi nu am putut să le facem altfel. Vor fi nemulţumiţi şi pietonii, pentru că vor trebui să nu circule pe pistele de biciclete.

Vor apărea nemulţumiri şi din partea şoferilor, care vor trebui să fie mai atenţi în trafic, pentru că apare acest nou partener care este biciclistul. Sunt sigur că aşa cum în alte oraşe mari au reuşit să convieţuiască şoferii, bicicliştii şi pietonii, vor reuşi şi la Cluj, chiar dacă va fi dificil şi va fi nevoie de respect, înţelegere şi responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi", a spus primarul Emil Boc.

Proiectul bike-sharing a presupus realizarea a 50 de staţii de închiriere de biciclete, dintre care 43 în Cluj-Napoca, precum şi amenajarea unor piste şi trasee funcţionale. Reţeaua de staţii self-service de închiriere biciclete are în vedere stimularea folosirii bicicletelor ca mijloc de transport alternativ, în vederea îmbunătăţirii mobilităţii urbane, reducerea traficului auto şi dezvoltarea transportului ecologic.

Tot miercuri, a intrat în dezbatere publică şi regulament privind utilizarea serviciului de închiriere de biciclete în regim self-service, care poate fi consultat pe site-ul primăriei şi conţine înclusiv preţurile pentru cei care doresc să închirieze bicicletele o perioadă mai lungă de timp.

Comenteaza