De ce un cartier întreg din Cluj-Napoca nu are nici şcoli şi nici grădiniţe
- Scris de Mihai Prodan
- 28 Aug 2013, 13:03
- Administraţie
- Ascultă știrea
"Avem în Planul Urbanistic General un spaţiu rezervat pentru construcţia de grădiniţă şi şcoală", a spus Boc. "E o construcţie privată, spaţiul a fost menţinut ca atare în PUG, nu se va aproba construcţia unui alt obiectiv pe acel teren privat".
Este vorba de dezvoltatorul ansamblului imobiliar Bonjour Residence, care în proiectul aprobat de CTATU a inclus şi construcţia unei grădiniţe. "Au această obligaţie", spune Boc. "Când s-a aprobat construcţia blocurilor, pe o parte s-a aprobat construcţia de şcoală şi grădiniţă".
Când va fi realizată construcţia, având în vedere că situaţia trenează de ani de zile? "Când constructorul privat o va realiza", spune Boc.
UPDATE Reprezentanţii Bonjour Residence spun că situaţia e blocată de o altă companie imobiliară, ce deţine jumătate din terenul pe care ar urma să fie construită instituţia de nvăţământ. "Am fost contactaţi în această primăvară de către reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca în legătură cu construirea unei instituţii de învăţământ public - şcoală şi grădiniţă - în ansamblul Bonjour Residence, conform PUZ-ului aprobat pentru centrul de cartier Bună Ziua. Firma Elite Grup este dispusă să cedeze Primăriei parcela de teren destinată învăţământului public şi deţinută de Elite Group. Discuţiile sunt blocate însă de faptul că suprafaţa de teren alocată construirii acestei instituţii este mai mare, iar jumătate din aceasta se află în proprietatea firmei italiene Mao Imobiliare. Trebuie ca şi firma Mao Imobiliare să cedeze şi ea la rândul său parcela sa de teren cu destinaţia învăţământ, pentru a da curs construirii de către Primărie a unităţii de învăţământ", spune responsabilul de marketing al Bonjour Residence, Georgiana Man.
Mao Imobiliare se află în insolvenţă şi e administrată judiciar de Casa de Insolvenţă Transilvania. ziuadecj.ro a transmis acesteia din urmă o cerere de informaţii şi va completa acest material de presă cu punctul de vedere al CITR atunci când acesta va fi furnizat.
UPDATE
Aurel Podariu, partener în Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), spune că situaţia Mao Imobiliare depinde de un eventual viitor cumpărător al ansamblului imobiliar.
„Administratorul judiciar a identificat în cadrul proiectului Mao Life Residence existenţa unei parcele cu destinaţia de teren pentru învăţământ şi sport”, specificată în cartea funciară”, spune el. „Conform proiectului aprobat, acest teren nu poate avea o altă destinaţie decât cea înscrisă în cartea funciară”.
Pentru că Mao Imobiliare SRL e în insolvenţă, CITR a depus un plan de reorganizare a firmei, care prevede atât valorificarea apartamentelor nefinalizate de societatea Mao Imobiliare SRL, cât şi valorificarea părţii nefinalizate a proiectului, aşa cum este aprobat de Primăria Cluj-Napoca.
„În cazul în care proiectul va fi valorificat către un investitor, acesta va prelua implicit şi imobilele existente, inclusiv terenul în discuţie, şi va trebui să respecte destinaţia acestuia”, spune Podariu. „În cazul în care nu se va reuşi însă valorificarea proiectului, se va proceda la respectarea proiectului existent, păstrându-se destinaţia imobilelor şi luându-se în calcul şi posibilitatea donării terenurilor cu destinaţie specială”.
Primăria nu are nicio altă soluţie în zonă, spune Boc. Nu poate construi cu bani publici nicio unitate de învăţământ pentru că nu deţine terenuri în zonă. "Toate terenurile sunt private", spune Boc. Amintim, ziuadecj.ro arăta aseară că un cartier întreg din cel mai mare oraş al Ardealului, Cluj-Napoca, nu are nici măcar o unitate de învăţământ - nici şcoală, şi nici grădiniţă.
Vorbim despre cartierul "Bună Ziua", cel mai nou cartier al oraşului şi cel pe care urbaniştii şi arhitecţii îl arată cu degetul ori de câte ori e vorba de haos urbanistic. Un element al acestui haos e lipsa infrastructurii şcolare. "În cartierul Bună Ziua nu avem nicio unitate de învăţământ, nici măcar o grădiniţă", spune liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar din Cluj, Lucia Cojocaru. "Foarte mulţi tineri sunt în acest cartier nou şi nu vedem nicio unitate de învăţământ; cea mai apropiată e liceul de informatică în Zorilor sau şcoala "Radu Stanca".
Cojocaru spune că a abordat această problemă într-o discuţie cu primarul Emil Boc, în primăvară. "Mi-a spus că are în vedere această problemă, dar de atunci nu s-a întâmplat nimic", spune ea.