De unde vor începe lucrările pentru metorul Clujului. Boc: "acolo ai spațiu, teren viran"

De unde vor începe lucrările pentru metorul Clujului. Boc: "acolo ai spațiu, teren viran"

Municipalitatea clujeană urmează să semneze contractul pentru realizarea metroului. Primarul Emil Boc a dezvăluit de unde vor începe lucrările.

"Se începe dintr-o parte, din Sopor, că acolo ai spațiu, teren viran, spațiu deschis pe unde să intre "șoarecele" ăla. Într-un an de zile trebuie făcute toate stațiile. De la Florești nu au de unde. Altfel, omor Floreștiul. Încep de unde fac cel mai mic deranj. Nu pot altfel", a declarat edilul Boc. 

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestația depusă de firma Dogus, la licitația pentru realizarea metroului clujean. Așadar, municipalitatea poate semna contractul cu turcii câțigători de la Gülermak, ceea ce ar urma să se întâmple în următoarele zile conform spuselor Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Oferta financiară: 9.059.483.352,07 lei fără TVA (față de valoarea estimată de 9.064.456.067 lei fără TVA). Durata totală a contractului este de 96 de luni.

În prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km care includ secțiunea Sfânta Maria - Europa Unită (9 stații) și depoul. Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026. În cea de a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților -Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km. 

Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri, mai puţin de jumătate din capacitatea proiectată pentru Magistralele M5 şi M6 din Bucureşti.

 

 

Comenteaza