Dezastrul urbanistic de pe Victor Papilian. Dezvoltatorul imobiliar dă vină pe vecini și pe ploi

Dezastrul urbanistic de pe Victor Papilian. Dezvoltatorul imobiliar dă vină pe vecini și pe ploi

Strada Victor Papilian s-a surpat, în vara lui 2021, din pricina fundaţiei unor viitoare construcţii, un stâlp de electricitate s-a scufundat în pământ, porţile caselor şi aleile s-au rupt, inclusiv reţeaua de gaz a fost afectată. Primăria Cluj-Napoca a umplut craterul și a securizat zona de unde a plecat problema și spune că, de vină pentru cele întâmplate este dezvoltatorul imobiliar privat de la nr. 22-30. 

"Cei care au făcut lucrările nu au respectat prevederile legale. Noi doar am umplut craterul și am asigurat siguranța zonei. Soluția este la investitorul privat", spunea, la final de ianuarie 2023, viceprimarul Dan Tarcea. 

Dezvoltatorul imobiliar Pop Mircea Horea, prin avocata Ana-Maria Bena, susține că a respectat autorizația de construire și studiul geotehnic, realizat chia de unul din consultanții proiectului metroului clujean. Acesta susține că, de vină pentru alunecările de teren din zonă sunt apele deversate în terenul indicat de către vecini, de-a lungul anilor, cât și ploile din lunile iulie-august 2021, care au avut un debit mare. 

"Demersurile privind aprobarea proiectului din str Victor Papilian Nr 22-30, au început în partea a doua a anului 2013, când a fost depusă întreaga documentație, la Primăria Cluj Napoca, serviciul Urbanism pentru vizare "spre neschimbare" și emiterea autorizației de construire. 

Documentația depusă a avut în componența ei și studiul geotehnic al terenului făcut de cei mai buni experți ai momentului, Institutul geotehnic Gheorgheni, jud. Covasna. Specialiștii din Gheorgheni au făcut cele mai profesionale lucrări însemnând foraje la 20 m adâncime și studii de laborator cuprinse într-o documentație de aproximativ 100 pagini. (...) În momentul executării lucrărilor de foraj pentru introducerea profilelor I, am găsit lucrări ascunse, de drenaj, făcute de proprietarii din amonte și din partea laterală, lucrări îngropate la aproximativ 2 m în pământ, pe proprietatea noastră, făcute fără cunoștința sau acordul nostru. Aceste lucrări găsite, au fost comunicate Primăriei, ISC și parchetului clujean", arată dezvoltatorul imobiliar. 

Conform acestuia, cauza producerii aluncărilor de teren, "nu au fost lucrările de escavare, ci apele deversate în teren de către vecini, de-alungul anilor, dar și ploile torențiale din luni iulie - august 2021, care au avut debit mare".

"Având în vedere că întreaga zonă formata din străzile Tudor Arghezi, Victor Papilian, Radu Stanca, Bacovia nu este prevăzută cu rigole pentru scurgerea apelor pluviale, valul enorm de ape care a atins și 25 cm înălțime (exista filmări), s-a revărsat în șantierul nostru unde era cota cea mai joasă a terenului.

Cu toate acestea, lucrările temporare de sprijinire prevăzute în proiect, au fost executate și finalizate până la data de 25 august 2021. 

Conform măsurătorilor topo efectuate de atunci din 3 în 3 luni, sprijinirea versantului se face numai datorită lucrărilor efectuate de noi. 

La data de 7 septembrie 2021, materialele și personalul muncitor aflat pe șantier au fost evacuate de poliția locală, iar nouă, proprietarilor ni s-a interzis accesul pe șantier prin postarea la intrarea pe șantier a unui echipaj permanent al poliției locale timp de săptămâni întregi. 

Soluția tehnică adoptată și lucrările efectuate de către RADP, nu sunt cele adecvate acestui teren. Drept urmare, lucrările s-au deteriorat vizibil, fapt menționat în expertizele efectuate și depuse la ISC și Primărie. Mai mult, la sfârșitul lunii noiembrie 2022 am solicitat ieșirea la fața locului a executorului judiciar Mircea Bolos, pentru a constata starea de fapt a terenului, nivelul ridicat al apelor de pe teren precum și ruperile din umplutura pusă prin aceste lucrări, ruperi atât pe orizontala cât și pe verticală.

Referatul efectuat cu această ocazie a fost depus atât la Primărie cât și la ISC.

În prezent sunt îndeplinite cerințele ISC, motiv pentru care am depus o solicitare pentru executarea unor lucrări suplimentare", mai arată avocatul.

În septembrie 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca comunica că, pe cheltuiala investitorului, a intervenit în șantierul de pe Victor Papilian pentru a lua măsuri de primă urgență pentru punerea în siguranță a caselor învecinate, în condițiile în care dezvoltatorul imobiliar nu s-a conformat deciziilor Inspectoratului de Stat în Construcții și deciziilor Instanțelor de Judecată. De asemenea, investitorul a primit o amendă de 100.000 lei, dar și plângere penală și autorizația de construcție (AC) suspendată. Nu în ultimul rând, s-a comunicat că executorul judecătoresc a pus sechestru pe teren.

În octombrie 2021, Pop Mircea Horea a făcut o plângere penală împotriva oficialilor administrației locale clujene și a obținut strămutarea procesului de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bistrița Năsăud.

Şase duplexuri ar urma să fie ridicate pe şantierul imobiliar de pe strada Victor Papilian, nr. 22-30, în cartierul Europa din Cluj-Napoca (subsol, parter, etaj și mansardă). Proiectantul general al proiectului este SC Omida Expers SRL, Arh. Tonea Dragoş din Cluj, iar constructor general - Real Quality South SRL din Bistriţa. Proiectant de structuri pentru faza DTAC (Documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) este Moga Cătălin, de la Facultatea de Construcții (UTCN) Cluj-Napoca. Şantierul a debutat în 24.09.2020 şi are ca termen de finalizare 24.09.2024.

Comenteaza