Dispute în Consiliul Local Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc şi-a apostrofat un director
- Scris de Mircea Tatar
- 15 Mai 2015, 19:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consilierii locali municipali au fost chemaţi să aprobe participarea Primăriei Cluj cu un teren de circa 11.000 de metri pătraţi la capitalul social al Tetarom, pe care societatea Emerson urmează să amenajeze o parcare.
Reamintim că Primăria riscă să piardă circa 100 de hectare de teren din cele peste 200 cu care a venit în asociere în anul 2006 cu societatea Polus Real Estate, controlată la acea dată de omul de afaceri Paszkany Arpad, pentru construcţia Cartierului Tineretului. Ziua de Cluj v-a informat pe larg despre această asociere într-unul din numerele anterioare.
În şedinţa de vineri, primarul Emil Boc a dus muncă de lămurire cu reprezentanţii deliberativului şi şi-a apostrofat unul dintre directorii din aparatul de specialitate, în susţinerea proiectului participării cu terenul respectiv la capitalul social al Tetarom SA.
Emil Boc a spus că Emerson este cel mai important contributor al bugetului municipiului iar acordarea terenului pentru parcarea respectivă ar fi un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri. Primarul a mai arătat că evaluarea terenului a fost făcută de un evaluator specializat şi că proiectul respectă legalitatea. Prin acest teren, contribuţia Primăriei Cluj ar urma să ajungă la 9 la sută din acţiunile Tetarom SA.
Consilierul local Claudia Anastase(PSD) a afirmat în plenul forului deliberativ municipal că instituţia trebuie să-şi ia toate măsurile pentru protejarea banului public. Un alt consilier local, Adrian Mureşan(PC) a spus că se porneşte de la premisa că lumea este de bună credinţă, dar s-a întrebat ce se întămplă dacă Tetarom SA, prin acţionarul majoritar Consiliul Judeţean Cluj se hotărăşte să vândă acel teren?
Primarul Emil Boc a susţinut că nu se poate gândi ca în povestea cu „drobul de sare" şi că dacă cineva doreşte, poate „găsi nod în papură". Consilierul local Claudia Anastase a replicat: „Drobul de sare îl găsiţi un punct mai jos" ( n.red.- referire la faptul că la punctul următor de pe ordinea de zi era un proiect despre mandatarea unui consilier pentru AGA la Cartierul Tineretului).
În plenul consiliului a intervenit directorul executiv al direcţiei Patrimoniu din primărie, Iulia Ardeuş, care a precizat că în acest moment statutul Tetarom SA prevede că tranzacţiile de vânzare de până la jumătate din capitalul social sunt decise de Consiliul de Administraţie (CA) iar Primăria Cluj nu are reprezentant în CA. Directorul Iulia Ardeuş a mai spus că se poate cere o analiză şi modificarea statutului Tetarom.
În acel moment a izbucnit primarul Emil Boc:"D-na director, aceasta este gândirea dumneavoastră, nu a primarului. Eu aud pentru prima dată despre acest lucru. Mă deranjează că nu am fost informat înainte de către aparatul de specialitate.(..)Modificarea statutului poate dura şi doi ani de zile. Eu am promis investitorului că în luna mai proiectul va fi pe ordinea de zi a consiliului local şi vreau să mă ţin de promisiune."
Fostul viceprimar Radu Moisin(PDL-PNL) a amintit şi el de experienţele nefaste ale asocierilor cu firmele Impact şi Polus Real Estate pentru construirea de locuinţe.
În cele din urmă, membrii Consiliului Local Cluj-Napoca au aprobat participarea primăriei la capitalul social al Tetarom SA cu terenul de 11.550 mp pentru parcarea Emerson şi l-au mandatat pe colegul lor Florin Gliga (PDL-PNL) să reprezinte consiliul local în AGA Tetarom SA, unde să susţină cererea municipalităţii ca înstrăinarea mijloacelor fixe să se poată face doar cu votul a 95 la sută dintre acţionarii societăţii.
Proiectul a trecut cu 20 de voturi pentru ale reprezentanţilor PNL şi UDMR, dar au fost şi 5 abţineri, din partea consilierilor PSD şi PC.