Dosarul Apostu are 3.000 de pagini
- Scris de Nicoleta Nap
- 21 Dec 2011, 00:04
- Administraţie
- Ascultă știrea

Sorin Apostu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) încă de dimineaţă, însoţit de cei doi apărători ai săi, Gheorghiţă Mateuţ şi Tiberiu Ban. Între timp, a apărut şi soţia acestuia, iar la ora 12:00 a fost adus şi directorul societăţii Brantner-Vereş, Călin Stoia, arestat în acelaşi dosar pentru dare de mită, însoţit de cei doi avocaţi ai săi, Sergiu Bogdan şi Rareş Trif. "Cei implicaţi în dosar vor fi chemaţi în cursul zilei de astăzi (ieri - n. red.), precum şi mâine la sediul DNA Cluj", au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, surse apropiate anchetei. Dosarul nr. 60/P/2011 are nouă volume - circa 3.000 de pagini - fiind una dintre cele mai "stufoase" anchete ale DNA Cluj.
În jurul orei 15:00 Monica Apostu a ieşit din sediul DNA, vizibil tulburată, şi a luat din maşina unuia dintre avocaţi un telefon. Apoi s-a întors în instituţie, fără să dea declaraţii. După aproximativ o oră, soţia primarului suspendat a ieşit cu tot cu avocaţi din sediul DNA şi a luat-o la fugă spre maşina Gianinei Cuc, asistenta lui Tiberiu Ban. "E vorba de aceiaşi inculpaţi, aceeaşi poveste. Monica Apostu este doar învinuită în dosar, nu este inculpată. Nu sunt probe noi", a declarat avocatul Mateuţ, care a mărturisit că nu a reuşit să parcurgă întregul material de urmărire penală. Dosarul are, potrivit avocatului Tiberiu Ban, nouă volume. Conform surselor ZIUA de CLUJ, fiecare dosar are în jur de 300 de pagini.
Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul avocaţilor lui Stoia, care declarau în jurul orei 15:30, când şi-au luat o pauză de masă, că au reuşit să parcurgă puţin mai mult de jumătate din dosar. Între timp, aceştia s-au întors la DNA, iar clientul lor, Călin Stoia, a fost dus înapoi în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj la ora 17:10. Întrucât dosarul este voluminos, prezentarea materialului va continua şi astăzi, în prezenţa inculpaţilor şi a învinuitei Monica Apostu, a declarat la orele serii, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Tiberiu Ban. Denunţătoarea din dosar, Aspazia Droniuc, nu a fost văzută intrând ieri la DNA, însă, având calitatea de învinuită în dosar, aceasta trebuie să vadă materialul de urmărire penală. În cazul în care ea nu este chemată să vadă ce acuzaţii şi ce probe au procurorii împotriva sa, măsura este considerată neconstituţională, a explicat avocatul Tiberiu Ban.
Prezentarea materialului de urmărire penală este faza premergătoare trimiterii inculpaţilor în judecată. Prin urmare, după întocmirea rechizitoriului dosarul va fi înregistrat la Curtea de Apel Cluj, aceasta fiind instanţa care, potrivit legii, o poate judeca pe soţia lui Sorin Apostu, Monica, ea fiind avocat de profesie.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta DNA s-ar putea extinde asupra altor persoane care apar în dosar, în calitate de învinuiţi sau deocamdată ca martori. Aceste persoane ar urma să fie cercetate într-un dosar disjuns din "celebrul" 60/P/2011. Este vorba despre arhitectul Bogdan Petrina, administratorul societăţii Bogart Construct şi fiul prorectorului Universităţii Tehnice, Mircea Petrina, dar şi despre Marin Lucian Pop, proprietarul Terra Construct, Mustafa Bekkar - asociat în Kiat Group, Marin Stancu - liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni şi Ioan Ploscar, şoferul lui Sorin Apostu. Iniţial, aceştia au dat declaraţii de martori în dosarul de luare de mită al lui Sorin Apostu şi, potrivit unor surse judiciare, ar putea fi acuzaţi de complicitate la luare de mită, respectiv dare de mită.
Apostul şi Stoia află azi şi dacă vor fi liberi
În această dimineaţă se vor judeca şi cererile de liberare sub control judiciar depuse de avocaţi pentru Sorin Apostu şi Călin Stoia, iar apoi se va relua prezentarea dosarului la DNA.