Două milioane de euro pentru legătura aeroportului cu calea ferată

Două milioane de euro pentru legătura aeroportului cu calea ferată
Ministerul Transporturilor a avizat documentaţia Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca prin care se doreşte accesarea a peste 2 milioane de euro pentru realizarea unei legături între terminalele de pasageri şi calea ferată.

Judeţul Cluj a fost omis din programul european de transport (TEN-T) aproape în totalitate. Doar Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (AICN) a fost păstrat în această reţea prioritară, fapt care le permite managerilor să acceseze fonduri europene pentru implementarea unor proiecte de investiţii. Ministerul Transporturilor a transmis că a acordat un prim aviz pentru unul dintre proiectele aeroportului clujen. Conform vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Alexandru Coroian, proiectul vizează realizarea unui pasaj de legătură cu calea ferată, având în vedere că traseul este situat chiar în zona de acces de la aeroport.

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a anunţat că a avizat documentaţia depusă de AICN, astfel încât proiectul privind accesarea fondurilor europene prin programul de transport TEN-T va putea fi depus fără probleme. "Valoarea proiectului propus de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca este de 2 milioane de euro, finanţarea urmând a fi asigurată în proporţie de 50% din fonduri nerambursabile, prin programul TEN-T. Restul finanţării, de 50%, reprezintă procentul de cofinanţare, ce va fi asigurat din fonduri proprii ale aeroportului", a transmis ministerul. În comunicat, ministrul Alexandru Nazare a precizat că proiectul aeroportului clujean vizează prioritatea unu a programului TEN-T, "promovarea dezvoltării unui sistem integrat de transport multi-modal".

"Pentru ca proiectul să poată fi depus la Comisia Europeană, era necesar avizul ministrului Transporturilor şi Infrastructurii", a ţinut să menţioneze Nazare. De asemenea, se doreşte inclusiv realizarea unei legături de transport de marfă între reţeaua de cale ferată şi viitorul terminal cargo al aeroportului. "Obiectivele acestor studii sunt de a evalua fezabilitatea şi sustenabilitatea unui nou sistem de transport intermodal, atât pentru pasageri, cât şi pentru marfă. La Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca se află în curs de execuţie o nouă pistă ce va avea în final lungimea de 3.500 m, acest lucru constituind premisa pentru dezvoltarea unui nou centru intermodal pentru pasageri şi marfă. Studiile care vor fi efectuate vizează următoarele obiective din cadrul unui viitor proiect tehnic pentru transport intermodal de pasageri şi marfă: terminal cargo, inclusiv echipamente şi platforme; construcţie staţie terminal intermodal de pasageri; conexiune de transport între terminal cargo, terminal intermodal de pasageri şi reţeaua de cale ferată", a transmis Ministerul Transporturilor.

Potrivit reprezentanţilor CJ, avizul minsietrului vizează "Studiile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă". Vicepreşedintele CJ, Alexandru Coroian, a explicat că terenul situat vizavi de aeroport, în incinta Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene, care, de asemenea, se află în subordinea administraţiei judeţene, este traversat de reţeaua liniei de cale ferată şi că aici s-ar putea amenaja o legătură cu aeroportul. "Este un proiect mai vechi analizat la nivelul Consiliului Judeţean. Se doreşte crearea unui pasaj de legătură a aeroportului cu infrastructura de cale ferată. Avizul ministerului este un pas important, însă până la obţinerea finanţării europene mai este mult de lucru", a spus Coroian.

 

Comenteaza