Două milioane de euro pentru micile proiecte. Boc: ”Tonul se dă de la Cluj”
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Iun 2018, 15:31
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primăria se mândrește că este pionier în acest demers. Tot mai multe orașe au preluat modelul de succes.
Municipalitatea clujeană va demara și în 2018 programul de bugetare participativă online, aflat la a doua ediție. Informația a fost anunțată de ZIUA de CLUJ în urmă cu două săptămâni, iar primarul Emil Boc a făcut public calendarul, în premieră, la Realitatea FM. El nu apare momentan pe website-ul bugetareparticipativa.ro. Bugetul programului, sub două milioane de euro, este mai mic decât cel maxim stabilit anul trecut, care a fost de 2,25 milioane.
”Este o formă de respect pentru cel care ne plătește taxe și impozite locale să decidă el cum vor fi cheltuiți o parte din bani. Nu e o sumă mare, până la două milioane de euro, dar este o sumă care ne permite să adunăm niște idei foarte bune din oraș. Și au și clujenii satisfacția de a contribui la felul în care sunt cheltuiți banii de la buget. Mergem mai departe cu acest proiect și vreau să vă spun că dincolo de efectul că putem implementa proiecte ale clujenilor, mai există un efect. Foarte multe orașe ne-au copiat, au preluat modelul și încearcă să îl implementeze. Asta arată încă o dată că tonul se dă de la Cluj”, a spus Emil Boc.
Calendarul bugetării participative:
16 iulie - 19 august - depunerea proiectelor de către cetățeni
21 august - 1 octombrie - perioadă de triere și analiză
2-22 octombrie - prima etapă de vot
23 octombrie - 29 octombrie - validarea primei etape de vot
30 octombrie - 19 noiembrie - a doua etapă de vot
20 noiembrie -26 noiembrie - validarea etapei a doua de vot
27 noiembrie - anunț rezultate finale
ZIUA de CLUJ a scris în martie că primarul intenționa să renunțe temporar la proiectul de bugetare participativă. „Astăzi ne preocupă să implementăm proiectele stabilite de programul de bugetare de anul trecut. Nu putem să nu implementăm ceea ce am creat. Vom vedea ce vom face mai departe, în funcţie de resurse. Vom lua o decizie până la sfârşitul lunii mai”, declarase primarul în 22 martie, iar surse din administraţia locală au confirmat că se punea problema stopării programului. Societatea civilă a reacţionat imediat, pe mai multe voci, în ZIUA de CLUJ, reuşind să influenţeze o schimbare de optică a municipalităţii. Au ieşit cu declaraţii Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Szakats Istvan, un cunoscut activist de mediu, sau Adrian Dohotaru, deputat independent ales pe listele USR, cu toții susținând nevoia de continuare a proiectului prin care cetăţenii contribuie la dezvoltarea oraşului.
Anul trecut au fost depuse 338 de proiecte, din care 126 au fost declarate eligibile. Clujenii și-au făcut 21.142 de conturi pe bugetareparticipativa.ro, iar numărul de voturi exprimate, în cele două faze ale programului, a fost de 40.637.
Iată lista proiectelor câştigătoare în 2017:
1. Şcoala Gimnazială "Nicolae Titulescu" – Complex Educaţional;
2. Creşterea siguranţei pietonale la trecerile de pietoni;
3. Parcul Între Lacuri;
4. Amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului;
5. Trotinete electrice-sistem de închiriat;
6. ClujWay – oraşul digital.
7. Amenajare Mansardă Şcoala ”Ion Creangă”;
8. Centrul de tineret Cluj-Napoca;
9. Demolare garaje şi înlocuirea lor cu parcări şi spaţiu verde;
10. Toalete pentru toţi;
11. Clujul verde - un copac la trei parcări;
12. Autobuze/Microbuze şcolare cu circuit închis;
13. Piste biciclete Observatorului şi Nicolae Titulescu;
14. Artă în curtea şcolii – Lăsaţi artiştii stradali să coloreze Clujul;
15. Clujul Verde şi Eficient: Grădini verticale şi Faţade vegetale