Drumul lucrărilor veşnice: un nou termen pentru Răchiţele-IC Ponor

Drumul lucrărilor veşnice: un nou termen pentru Răchiţele-IC Ponor
Podurile de pe drumul Răchiţele-IC Ponor vor fi gata în luna septembrie, după care firma care a câştigat în 2009 lucrările de modernizare mai are o lună la dispoziţie ca să încheie finalizarea şoselei. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 76 la sută.

Drumul turistic Răchiţele-IC Ponor de 20,5 kilometri va fi gata în octombrie anul acesta, după ce consilierii judeţi au aprobat prelungirea contractului cu MBS Group, liderul consorţiului care a câştigat lucrările finanţare în cadrul unui proiect european derulat de judeţ. Chiar dacă grupul PSD susţinea că nu va vota proiectul, la şedinţa de ieri aceştia s-au răzgândit.

Consilierii judeţeni au parafat concluzia preşedintelui Consiliului Judeţean Horea Uioreanu potrivit căreia este mai avantajos pentru instituţie să accepte o prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor, decât să rezilieze contractul cu asocierea MBS Group, Alfa Rom, Nemzetkozi Betonut care a câştigat acum patru ani lucrările de modernizare a celor peste 20 de kilometri de şosea turistică din Cluj. Aceasta deoarece ar exista riscul ca banii europeni să fie retraşi, fiind vorba de un proiect cu finanţare nerambursabilă, dar şi ca instituţia să intre într-un litigiu cu constructorul, ceea ce ar afecta proiectul.

La şedinţa de ieri, cu 30 de voturi pentru, trei abţineri şi doi consilieri care n-au votat, plenul deliberativ judeţean a aprobat prelungirea termenului, prin act adiţional, astfel încât în octombrie, drumul să fie gata. Pentru cele 9 poduri de pe traseul Răchiţele-Ic Ponor, lucrare licitată separat şi atribuită către Samus Construcţii, termenul de finalizarea este luna septembrie, după care MBS Group mai are 30 de zile la dispoziţie pentru a se achita de contractul de modernizare.
Potrivit hotărârii adoptate, ieri, forul judeţean a fost de acord să elibereze şi cei 70% din garanţia de bună execuţie, adică aproximativ 1 milion de euro, către constructor. Cu menţinea că banii vor fi eliberaţi eşalonat, pe măsură de constructorii vor face dovada că au achiziţionat materiale de construcţie necesare finalizării lucrărilor de modernizare. În plus, consilierii au mai făcut un amendament care fixează un grafic clar pentru lucrările rămase de executat. Constructorul este obligat să prezinte graficul fizic şi valoric în termen de cinci zile de la data intrării în vigoare a actului adiţional, în caz contrar contractul va fi reziliat de drept. "Costurile financiare ale proiectului nu cresc. Este posibil ca constructorul să nu fie de acord cu condiţiile impuse, însă în acest caz vor relicita lucrările. Pe schema convenită astăzi, drumul va fi gata în luna octombrie anul acesta", a declarat preşedintele Horea Uioreanu. Potrivit reprezentanţilor Consiliul Judeţean, lucrările de modernizarea a celor 20 de kilometri de drum turistic sunt la 76%. Valoarea proiectului este de 43,7 milioane de lei, din care asocierea a încasat deja peste 32,1 milioane de lei.
Drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor urma să beneficieze de lucrări capitale de modernizare, în baza contractului pe care administraţia judeţeană l-a atribuit, încă din 2009, consorţiului româno-maghiar MBS Group, Alfa Rom, Nemzetkozi Betonut. Proiectul este finanţat din fodnuri nerambursabile. Deja s-au încheiat 5 acte adiţionale la contract, s-au aprobat suplimentări ale costrurilor de execuţie, prelungiri de termene, iar podurile de pe traseu au fost licitate şi date unei alte firme, având în vedere neconcordanţe în proiectul tehnic.

 

 

Comenteaza