Foto După anunțul extinderii Parcului Iuliu Prodan, activiștii de mediu vin cu idei pentru legăturile Zorilor - centru și Mănăștur - centru

"Știu o parte din zonă bine pentru ca am renunțat la transport public, uneori la bicicletă, ca să fac mai multă mișcare pe jos, în afara traficului auto, ca să merg fără să ocolesc prin campusuri, străzi mai puțin circulate din Mănăștur până în centru. Mergând pe jos des, alergand prin zonă, mi-a venit și ideea deschiderii Parcului Prodan și amenajarii pentru publicul larg. Așadar, cateva idei simple, necostisitoare:

- promisiunea era că în a doua etapă, Parcul Prodan să se mărească, dar asta nu s-a intamplat în ultimul deceniu. Prin cuplarea spațiilor verzi existente, semidegradate, ale Primăriei și despărțite de gard, plus deschiderea altei părți din parc, dacă USAMV își dă acordul, suprafața parcului se triplează și ajunge la jumătate din suprafața celui central. Parcul existent de 2.2 hectare e mult prea mic, triplarea suprafeței e importantă pt un cartier cu zeci de mii de locuitori.

- accesul în zonă e vital, deci nu gardurilor și ușilor închise cu lacătul, da politicii porților deschise. E păcat ca parcul nu poate fi accesat de studenți, care trebuie sa urce până în Zorilor, apoi sa se întoarcă în propriul campus. E păcat iar că rezidenții clujeni sa nu poată să meargă din Zorilor pe jos spre centru în drum spre lucru și să ia poate mașina.

- o legătură la fel de necesară ca Zorilor - centru, e cea dinspre Mănăștur - centru, iar asta se va întâmpla dacă se vor face piste dinspre Mănăștur, pe străzile mai puțin circulate Govora și Urcușului, prin campus, via strada Hasdeu care trebuie pietonalizată pe jumatate, apoi campus Hasdeu. Dacă se scot și masinile existente in parcari pe strada Clinicilor si se face pista, exista chiar mai multe rute posibile. Da, s-a deschis după insistențe deloc necesare poarta dinspre Hasdeu, dar inginerul de șantier nu m-a ascultat pentru a gândi intrarea cu rampă și o poartă mai larga pentru studentii și rezidentii care vin cu bicicleta, trotineta etc, dar lucrurile se pot corecta chiar acum, în timp ce au loc lucrările pe strada Mărginașă.

- gradinile informale existente între parcul Prodan și spatiile verzi ale primariei de langa cimitir merita transformate in grădini comunitare, cu reguli de inchiriere si acces, pt cum trebuie sa arate gardurile (nu sarma ghimpată), asa cum asociatia Societatea Organizată Sustenabil SOS a propus într-un draft de HCL și, desigur, se poate îmbunătăți, rafina, nuanța.

- in afara temei anuntate de concurs, dar merita lucrat separat la asta e cum legi mai bine noul cartier Campului de centru si Zorilor. O legătură posibila e pârâul Popii, care ajunge în campus Prodan, care are avantajul de a oferi spatii publice, un parc linear celor care stau pe Campului, dar și de a-i scoate din trafic auto daca optează spre o deplasare sănătoasă catre munca / studii / socializare", spune Adrian Dohotaru. 

Comenteaza