Foto După doi ani de embargo, se reiau proiectele imobiliare mari pe Bună Ziua
- Scris de Claudia Romitan
- 07 Ian 2020, 14:15
- Administraţie
- Ascultă știrea
Strada Bună Ziua încă nu e gata, dar investitorii imobiliari deja dau năvală la primărie pentru a obține autorizarea a noi proiecte de blocuri mari de locuințe în zonă. Aceasta după ce timp de doi ani, aici s-au emis autorizații doar pentru proiecte cu maxim 20 de apartamente.
Un astfel de proiect, care propune un ansamblu de blocuri cu 15 etaje pe strada Bună Ziua fără număr, este pus în dezbatere publică până în 10 ianuarie.
Beneficiarii sunt SC STK Properties SA și SC Emergent Real Estate SA din Cluj-Napoca.
Suprafața totală vizată de PUZ este de 19.262 mp. Viitoarele blocuri cu 15 etaje se învecinează pe două laturi, vestică și nordică, cu case unifamiliale sau locuințe colective cu maxim 3 etaje și mansardă. La est de parcela studiată este magazinul Lidl și un bloc de 10 etaje aflat în construcție. Iar pe latura sudică zona studiată este delimitată de strada Bună Ziua.
”Centrul” de pe Bună Ziua
Realizarea a 260 de noi apartamente într-o zonă deja aglomerată este prezentată de proiectanți ca aducând ”un plus de calitate urbană întregii zone prin limitare deplasării urbane și concetrarea de funcțiuni complementare și necesare locuirii”.
Mai mult , aceștia spun că noul proiect ar putea constitui noul centru de cartier al zonei. ”Propunerile prevăd realizarea unui ansamblu urbanistic care ar putea deveni o zonă centrală a străzii Bună Ziua prin realizarea zonei verzi compacte și aducerea în zona de facilități și servicii dispuse adiacent unui scuar verde. Ținând cont de faptul că terenul studiat are o suprafață de aproximativ 2 ha și este printre ultimele zone neconstruite în zonă, adiacente la strada Bună Ziua, considerăm că este oportun de a realiza un ansamblu urbanistic de tip centru de cartier, care, prin planimetrie, volumetrie, funcțiuni și spațiul verde cu acces public să susțină procesul restructurarea urbană a zonei de sud Bună Ziua” se arată în documentația realizată de SC Zone Design SRL Cluj-Napoca.
Vor mai multe etaje decât prevede PUG-ul
Ansamblul urbanistic ar urma să aibă 7 corpuri de clădire distincte, cu înălțimi variabile, unele depășind prevederile PUG-ului. ”La schimb” cu aceste regim derogatoriu beneficiarii promit o grădiniță și distanțe mai mari față de limita de proprietate.
”Se propune un regim de înălțime mai mare decât cel prevăzut prin PUG (dar cu condiții de amplasament față de limite diferite) și concentrarea clădirilor în partea estică a a parcelei. În partea vestică unica clădire amplasată va fi cu funcțiunea de grădiniță”, se precizează în documentație
De asemenea, partea vestică a parcelei de formă dreptunghiulară cu latura de 122 metri la strada Bună Ziua va devini o zonă verde compactă SCUAR cu o suprafață de 6000 mp.
La strada Bună Ziua se propune un imobil în trepte cu înălțime de până la 15 etaje, care va conține o sală de sport cu piscină și acoperiș retractabil, 3 etaje de birouri, iar restul locuințe. Iar în partea din spate a parcelei sunt proiectate 3 corpuri de locuințe cu spații comerciale la parter și o înălțime de maxim 15 etaje (corpul din mijloc).
Zona studiată are front de 122 metri la strada Bună Ziua, astfel că traficul generat va fi preluat în totalitate pe această stradă care din vară ar urma să aibă 3 benzi. Accesul auto pe proprietate va fi prin Aleea Gogu Constantinescu, alee care va avea un profil de 2 benzi de câte 3,5 metri, 2,5 m parcări de-a lungul; 1,5 m pista biciclete și 3 m trotuar). Sunt prevăzute circa 500 de locuri de parcare pentru mașini și 365 de locuri pentru biciclete.
Potrivit termene.ro, cele două societăți din Cluj-Napoca ce investesc în acest proiect, STK Properties SA și SC Emergent Real Estate SA, sunt deținute de Fondul închis de investiții STK Emergent (99,995%) și STK Financial Societate de Administrare a Investițiilor SA (0,005%, societate care îi are ca acționari majoritari pe Pascu Nicolae și Cristina Veronica).